Verschillen tussen normale en ergonomische muis

Inhoudsopgave

Wat zijn de verschillen tussen een normale muis en een ergonomische muis? En waarom kies je dan voor de een of ander?

Normale muizen

De normale muis: de meeste mensen gebruiken een muis om hun computer te gebruiken. Een traditionele muispositie is echter niet ideaal. Je realiseert het je misschien niet, maar kleine, repetitieve bewegingen van je pols kunnen leiden tot overmatig gebruik en spanning. Maar welke bewegingen veroorzaken deze overbelasting?

Oorzaken van RSI (overbelasting door verkeerde houding) bij het gebruik van een muis

In wetenschappelijke onderzoeken worden de volgende 3 factoren veelvuldig genoemd als belangrijke veroorzakers van RSI-klachten bij het gebruik van een computermuis:

  1. Pronatie: het draaien van de onderarm. Bij een normale muis moet de gebruiker zijn arm draaien en zijn handpalm op de muis neerleggen. Hierdoor ontstaat een onnatuurlijke houding, waardoor je armspieren meer werk moeten verzetten dan zou moeten.
  2. Ulnaire- en radiale deviatie: draaibewegingen vanuit de pols. Herhaalde bewegingen met de hand kunnen pijn aan de pols veroorzaken.
  3. Dorsaalflexie: optilbeweging van de hand. Om de hand goed op en om de standaardmuis te kunnen plaatsen, moet deze iets van de pols worden opgetild. Hoewel dit zorgt voor een continue belasting van de onderarmspieren en pezen, vinden sommigen deze plaatsing ongemakkelijk, dus het is misschien niet voor iedereen geschikt.

Het kan moeilijk zijn om de manieren af te leren die met een muis zijn geleerd. Daarom is het slim om over te stappen op een ergonomische muis, die is ontworpen voor gezond handgebruik. Ook als je (nog) geen last hebt van RSI-klachten.

Verticale, ergonomische muizen

Een goed alternatief voor de normale muis, is een ergonomische muis. Die muis is ontworpen om RSI te voorkomen. Een verticale muis betekent dat je je arm niet in verschillende posities hoeft te draaien, wat spanning kan voorkomen. Je kunt de muis niet gebruiken met je pols omhoog gebogen in plaats van recht.; ook van ulnaire- en radiale deviatie is dus geen sprake meer. Je beweegt de muis automatisch meer vanuit de gehele arm en daarmee voorkom je veel belasting.

Vrijwel elke ergonomische muis maakt het mogelijk om grote armspieren te trainen, in plaats van kleinere spier- en peestypes. Er zijn veel verticale muizen en ze hebben allemaal verschillende functies te bieden. Afhankelijk van jouw specifieke behoeften, ben jij misschien beter geschikt voor een specifiek type muis, maar het is moeilijk te zeggen welke de beste is. Verticale muizen zijn er in veel verschillende vormen, maten en configuraties. Zoek er gewoon een die het beste bij jouw hand en werkgewoonten past.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *