Verschillen tussen hoogstam en laagstam fruitbomen

Inhoudsopgave

Wil je graag een fruitboom in de tuin? Dan heb je de keuze tussen een laagstam of hoogstam fruitboom. De hoogte van deze bomen kan variëren tussen de 2 meter en de 8 meter hoogte. Afhankelijk van je keuze heb je dus ook een grootte. Dit is echter niet het enige verschil dat we tussen de bomen kunnen vinden. In dit blog bericht willen we je daarom informeren over de verschillen tussen de hoogstam en laagstam fruitbomen. 

Wat is een laagstam fruitboom?

Als je een laagstam fruitboom ziet, ga je al snel denken aan een struik. Vaak worden ze om deze reden ook struikvormen genoemd. De hoogte van de stam reikt meestal tot ongeveer 50 centimeter. De hoogte van de boom kan echter zo hoog als 2 tot 4 meter worden. In de beginjaren van de laagstam fruitboom dient hij ondersteunt te worden door een boompaal. Dit zorgt ervoor dat de boom op een juiste manier omhoog groeit, zonder dat hij scheef komt te staan. Je kunt een laagstam fruitboom erg leuk in een kleine of middelgrote moestuin zetten. Doordat de boom redelijk laag blijft, is het een zeer leuke plek voor insecten. Daarnaast kun je natuurlijk zelf ook nog eens genieten van de lekkere vruchten! Wat een laagstamboom per jaar ongeveer opbrengt? Dit kan variëren van 5 tot 20 kilo aan fruit!

Wat is een hoogstam fruitboom?

Een andere boom die je in de tuin kunt zetten, is een hoogstam fruitboom. Deze boom wordt veel groter dan een laagstam fruitboom en kan wel tot 7 meter hoog worden. Het is dus belangrijk dat je genoeg ruimte hebt in de tuin om de boom goed te laten groeien. De onderstam van de boom is erg sterk en zal een hoogte aannemen van 1,80 tot 2,20 meter. Om een goede en rechte groei van de boom te bewerkstelligen, plaats je hem in de beginjaren altijd met een boompaal. Voor de boom moet je echter wel een lange tijd geduld hebben. Hij is pas na 6 tot 7 jaar dermate gegroeid dat je de vruchten kunt gaan plukken. Wil je meerdere hoogstam fruitbomen plaatsen? Neem dan een afstand van circa 7 meter voordat je de andere plant. Op deze manier hebben ze beide genoeg ruimte om te groeien en worden ze zo gezond mogelijk. Een goed onderhouden en gezonde hoogstam fruitboom kan de leeftijd van 100 jaar halen!

De verschillen tussen een laagstam en hoogstam fruitboom

Als je goed hebt gelezen, heb je natuurlijk al enkele verschillen kunnen waarnemen. Een laagstam fruitboom wordt veel kleiner dan een hoogstam fruitboom. Daarnaast heeft een laagstam boom ook minder ruimte nodig. Je kunt deze gemakkelijk kwijt in een moestuin. Een hoogstam fruitboom daarentegen heeft meer ruimte nodig. Deze wordt ook veel groter en zal meer ruimte in beslag nemen. Qua vruchten is er ook een verschil. Een laagstam fruitboom kan namelijk al na een paar jaar vruchten afwerpen waar je van kunt gaan genieten. Een hoogstam doet hier langer over en kan tot wel 7 jaar na het planten pas vruchten geven. Tot slot kan een hoogstam fruitboom vele malen ouder worden. Wil jij een leuke boom planten? Kies dan voor een mooie hoogstam of laagstam fruitboom en geniet van de lekkerste vruchten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *