Verschillen tussen pluggen en schroeven

Inhoudsopgave

Het kiezen van een juiste plug voor je klus kan lastig zijn. Als je snel even iets wilt gaan schroeven, is het vaak lastig om de juiste plug te vinden. Als je echter goed weet welk materiaal de wand is waar je in gaat schroeven, hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn! De ene plug is de andere niet, en daardoor zijn de verschillen tussen de pluggen erg groot. In dit blogbericht vertellen we je graag welke pluggen je nodig hebt voor welke klus.

Pluggen voor een gipsplaat

Een van de eerste varianten zijn gipsplaat pluggen. Deze zijn speciaal ontwikkelt om te kunnen schroeven in een gipsplaat. Dit zorgt voor een snelle en sterke bevestiging van het gips. De plug boort zichzelf als het ware in de plaat en zekert zichzelf ook direct automatisch. Ook als je isolatie achter de plaat hebt staan, kun je de gipsplaat pluggen gemakkelijk in de wand schroeven. Je kunt vervolgens lichte tot middelzware objecten ophangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gordijn, TV of een kapstok. De gisplaat pluggen zijn geschikt voor gipsplaten van ongeveer 9,5mm tot 15mm.

Wanneer gebruik je een hollewandplug?

Heb je een wand waar een holle ruimte achter zit? Dan maak je gebruik van een hollewandplug. Dit is een combinatie van een sterk draagvlak met een anti-rotatievleugel. De hollenwandplug nestelt zich in de holle ruimte achter de wand, waardoor de schroef extra stevig komt te zitten. Je kunt de hollewandplug gebruiken in wanden met een dikte van 3 tot 26 mm. Lichte en middelzware objecten hang je met het gebruik van een hollewandplug gemakkelijk op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schilderij of een fotolijst.

Een hollewandanker gebruiken

Wil je een nog stevigere variant dan een hollewandplug? Dan maak je gebruik van een hollewandanker. Deze plug biedt de ultieme zekerheid voor de montage van lichte en zelfs zware objecten. De plug nestelt zich aan de achterkant van de wand vast met een groot draagvlak. Hierdoor is hij extra stevig en kan hij meer gewicht aan. Met de handige bevestigingsstrips zijn extra gereedschappen niet nodig. De montage is dan ook een fluitje van een cent! Het anker van de plug is doorgaans van metaal, waardoor hij enorm stevig is.

Een goede muurplug? Gebruik de alligator plug!

Een van de sterkere pluggen voor een muur, is de alligator muurplug. Deze plug is veel gebruikt in massieve materialen en is perfect voor dynamische delen. Als je bijvoorbeeld een trapleuning wilt bevestigen, is de alligator muurplug je beste vriend! De plug kenmerkt zichzelf door de spreiding die hij meeneemt. Vervolgens heeft hij ook erg hoge uittrekwaarden. Wil je een perfecte houvast creëren? Gebruik dan schroeven die net iets langer zijn dan de alligator muurplug. 

De universele plug gebruiken

Weet je niet zo goed welk materiaal het is waar je in moet schroeven? Of heb je snel een oplossing nodig? Dan is de universele plug een goede optie. Deze plug kun je gebruiken voor iedere muur. Wanneer je de plug in schroeft, bijt hij zich vast in de muur. In een holle wand is het zo dat de plug zich automatisch opent. Hierdoor blijft hij erg goed zitten en is de schroef moeilijk uit de muur te trekken. Weet jij al welke plug je gaat gebruiken voor je klus?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *