Verschillen tussen inch en cm

Inhoudsopgave

Inch en centimeter (cm) zijn beide eenheden om de lengte van iets te berekenen. Eén inch staat gelijk aan 2,54 cm en één cm staat gelijk aan 0,39 inch. Over het algemeen gebruikt ieder land het metriek stelsel, hier valt de cm onder. Alleen Engelstalige landen zoals de Verenigde Staten gebruiken als standaard inches. Toch zijn er een aantal dingen zoals de grootte van tv’s en velgen die aangeduid worden in inch buiten Engelstalige landen. Om snel te weten te komen hoeveel cm deze objecten zijn, is de gemakkelijkste manier gebruik te maken van een inch>cm rekentool.

De inch

De inch, ook wel bekend als de Engelse duim, staat exact gelijk aan 2,54 cm. Deze benaming is ontstaan doordat de inch ongeveer gelijkt staat aan de breedte van het bovenste kootje van de duim van een volwassen man. De inch is vanaf de 14e eeuw in gebruik genomen door koning Edward II. In 1958 werd de inch vastgelegd als officiële lengtemaat in het Imperial System of Management. Door deze vastlegging wordt inch gebruikt in de Verenigde Staten en lidstaten van het Gemenebest van Naties. De lengtemaat inch kan je herkennen door de aanduiding van ‘’ of het eenheidssymbool in.

Naast het gebruik van inch in Engelstalige landen, wordt inch ook wereldwijd gebruikt bij sommige objecten. Objecten zoals velgen van een auto of breedte van televisies wordt altijd aangeduid in inch. De grootte van deze objecten is gemakkelijk uit te rekenen in cm door het aantal inches maal 2,54 te doen. Zo krijg je de lengte in cm. Ook sommige kledingfabrikanten maken gebruik van inchmaten in hun kleding. Hierbij is belangrijk om te onthouden dat 1 inch groter of kleiner géén hele maat is.

De cm

De cm staat exact gelijk aan een lengte van 0,39 inch. De cm is onderdeel van het metrieke stelsel. Dit is het systeem voor uniforme standaardeenheden voor het meten van afstand, tempratuur en gewicht. Het metriek stelsel is tijdens de Franse Revolutie ontworpen. Voordat het metrieke stelsel ingevoerd werd, waren er in ieder land andere eenheden om afstand, tempratuur en gewicht aan te duiden. Sinds 1960 wordt het Internationale Stelsel van Eenheden, waar het metrieke stelsel bij hoort, gebruikt als internationale standaard. De lengtemaat cm kan je herkennen door het eenheidssymbool cm.

Cm wordt wereldwijd gebruikt om de lengte van personen, hoogtes van objecten en afstanden te meten. Dit is goed te merken als je een nieuwe kast gaat kopen. Hierbij zie je de lengtes op de doos staan in cm. Omdat cm wereldwijd gebruikt wordt, zal (bijna) iedereen je begrijpen als je het hebt over de grootte van iets. Heb je voor wat voor reden dan ook een inchmaat nodig van een object? Doe dan het aantal cm maal 0,39. Op deze manier krijg je de lengte in inches.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *