Verschillen tussen wieldoppen en velgen

Inhoudsopgave

Sommigen zijn zo dol op auto’s dat ze er ook veel weten. Anderen zien het enkel als een vervoersmiddel en laten de rest aan de garage over. Val jij in die laatste categorie, dan vind je het met alle praat van tegenwoordig over lichtmetalen velgen wellicht wat verwarrend wat nu het verschil tussen een velg en de aloude wieldop is. Dat leggen we bij deze nader uit.

Het verschil tussen wieldoppen en velgen

Laten we bij de meest basale zaken beginnen die het verschil tussen velgen en wieldoppen het beste duiden. Een velg is een auto-onderdeel dat standaard op een auto zit. Het is het onderdeel waar de banden omheen zitten. Een wieldop is een accessoire die je op een velg kunt klikken. Waar een velg bijna altijd is van metaal, worden wieldoppen doorgaans van andere materialen gemaakt. Zonder velgen kun je niet rijden. Zonder wieldoppen rijden kan prima en is ook niet strafbaar. Niet elke velg leent zich om er een wieldop op te plaatsen, maar bij de meeste zwarte stalen velgen is dit wel mogelijk.

Lichtmetalen velgen

De eerder genoemde zwarte stalen velgen waren lange tijd de standaard, omdat er een wieldop op geplaatst werd om het uiterlijk van de auto af te maken. Tegenwoordig worden de meeste auto’s echter opgeleverd zonder wieldoppen, maar met lichtmetalen velgen met een aantrekkelijk design. Lichtmetalen velgen zijn gemaakt van aluminium in combinatie met andere soorten staal om ervoor te zorgen dat ze licht van gewicht zijn, maar wel stevig zijn. Zo zijn de velgen niet alleen aantrekkelijk, maar hebben ze ook een positieve invloed op de rijeigenschappen van de auto. Omdat lichtmetalen velgen een stuk lichter zijn dan stalen velgen, verbruikt de auto tijdens het rijden minder brandstof. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: een chique of sportief uiterlijk voor je auto, beter voor je portemonnee én beter voor het milieu. Interesse in lichtmetalen velgen? Je kunt voor bekende merken als BMW velgen online kopen en ze door de garage laten plaatsen.

Wieldoppen

Zoals we eerder al schreven, zijn wieldoppen een accessoire en geen essentieel onderdeel voor een auto. Dat wil niet zeggen dat ze nergens goed voor zijn naast de uitstraling die ze aan de auto geven. Omdat je een wieldop op een velg klikt, zorgt deze ervoor dat velg beschermd wordt. Wanneer je een stoeprandje raakt, is het de wieldop die beschadigd raakt en niet de velg. Wieldoppen zijn goedkoper dan velgen en zijn ook makkelijker schoon te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *