Verschillen tussen sushi en sashimi

Inhoudsopgave

Japans eten is de laatste jaren ongekend populair geworden in Nederland. Tegenwoordig kun je buiten de grootste steden ook heerlijk sushi uiteten in Den Bosch, Nijmegen en andere provinciale steden. Maar wat is nu precies sushi en waarom komen we op de kaart de termen maki, nigiri en sashimi tegen? We bespreken de verschillen tussen sushi en sashimi.

De definitie van sushi

We hebben het eigenlijk altijd over sushi, maar wat betekent dat nu eigenlijk? Om de vraag eerst in de letterlijke zin te beantwoorden: sushi betekent letterlijk ‘met azijn bereide rijst’. Sushi is zelf niet één bepaald gerecht, maar een verzamelnaam voor gerechten als maki en nigiri. Kenmerkend voor sushi is zijn de grote, dikke en plakkerige rijstkorrels die gemengd zijn met rijstazijn. Deze rijst wordt uitgespreid over een zeewiervel (nori), gevuld met een vers ingrediënt, opgerold en vervolgens gesneden. Dat sushi altijd (rauwe) vis zou bevatten, is niet correct. Andere vullingen zoals komkommer zijn ook mogelijk.

Sushivormen: maki en nigiri

Maki is simpelweg een vorm van sushi, maar wel de bekendste. Bij maki zit het verse ingrediënt midden in de rol met daaromheen de rijst en nori aan de buitenkant. Wel bestaan er verschillende sub-vormen van maki. Een dunne rol heet ‘hosomaki’. Een dikke rol heet ‘futomaki’. Een handrol in de vorm van een puntzak heet ‘temaki’. Uuramaki of ukimaki, is ook een vorm van maki maar verdient speciale aandacht. Ten eerste vanwege de manier van rollen: het gaat om een omgekeerde rol waarbij de vulling en het zeewier aan de binnenkant zitten. Ook deze wordt in sushirestaurants aangeboden, maar het interessante hieraan is dat het geen Japanse vinding is. Deze variant wordt ook wel de ‘California roll’ genoemd omdat hij in Californië bedacht is. Een andere vorm van sushi is nigiri. Dit is een bolletje sushirijst dat tot een ovaal gevormd wordt in de pal van de hand. Daarbovenop wordt een vers ingrediënt gelegd. Vaak is dat vis, maar het kan bijvoorbeeld ook omelet zijn. Soms wordt de topping aan het bolletje rijst gebonden met een reepje nori.

Sashimi en de verschillen met sushi

Nu we in kaart hebben gebracht wat sushi is en wat de belangrijkste vormen ervan zijn, is het tijd om sashimi onder de loep te nemen. Dit gerecht heeft geen rijst als ingrediënt, waardoor het zich onmiddellijk diskwalificeert als sushi. Waar sushi wel vaak maar lang niet altijd vis bevat, is sashimi altijd puur verse, rauwe vis of schelpdieren. Dit wordt in plakjes gesneden geserveerd. Deze moeten volgens de traditie met stokjes gegeten worden. Bij sushi hoeft dit niet per se: dit mag ook met de hand gegeten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *