Verschillen tussen kinetische touwen en sleeplinten

Inhoudsopgave

Als je houdt van avonturen met je 4×4 in de natuur dan kan het wel eens gebeuren dat je auto vast komt te zitten. De enige mogelijkheid om hem nog los te krijgen is door de auto weg te slepen. Hiervoor heb je verschillende soorten sleepkabels, zoals sleeplinten en kinetische touwen. Maar wat zijn hier nu de verschillen tussen?

Wat zijn sleeplinten?

Sleeplinten zijn sterke linten met weinig tot geen rek. Doordat er weinig rek in een sleeplint zit is het belangrijk dat deze lang genoeg zijn zodat je de auto altijd vanaf een verhard stuk los kunt trekken. Een lengte die vaak wordt gebruikt is 9 meter, dit is lang genoeg om in bijna alle gevallen een verhard stuk weg te vinden. Ook kun je een sleeplint van 9 meter dubbelvouwen voor situaties waarin de auto minder ver hoeft te worden gesleept. Een sleeplint kan maximaal 10 ton belasting verdragen. Het mooie aan een sleeplint is dat deze universeel te gebruiken is voor elke auto. Als je deze aanschaft, kun je dus jezelf en anderen helpen.

Wat zijn kinetische touwen?

Een kinetisch touw is een elastisch touw met veel rek. Als je hiermee een auto wegsleept dan zorgt deze extra rek ervoor dat de auto geleidelijk los wordt getrokken en niet in een keer. Hierbij moet er wel worden opgelet dat er iets meer plek is voor de slepende auto omdat het touw nog een stuk rekt en dus langer wordt. Een kinetisch touw moet zijn afgestemd op je auto. Voor het lostrekken is een kracht nodig van ongeveer drie keer het totale gewicht van de 4×4. Je kunt echter altijd beter gaan voor minimaal vijf keer het totaalgewicht van de auto. Dit komt omdat in het geval de auto erg vast zit er hard moet worden getrokken aan de vastzittende auto. Hierdoor kan de belasting van het touw oplopen tot vijf keer het totale gewicht van de 4×4.

De belangrijkste verschillen

Het eerste belangrijke verschil zit in het gebruik van het sleeplint of het kinetische touw. Kinetische touwen schaf je aan voor je eigen auto omdat deze moeten worden afgestemd op het gewicht van de 4×4. Een sleeplint schaf je aan en kun je universeel gebruiken waardoor je dus ook anderen in nood een handje kunt helpen. Een ander belangrijk verschil zit in de schade die wordt veroorzaakt tijdens het slepen. De kinetische touwen zorgen bij het normaal lostrekken van de auto voor minder schade dan een sleeplint. Maar als de auto goed vast zit dan kan een harde ruk met een kinetisch touw ook zorgen voor schade.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *