Verschillen tussen metalen en houten hekken

Inhoudsopgave

Bijna overal om je heen worden wel hekken gebruikt, in de voortuin, in de achtertuin, bij concerten, noem het maar op. Maar je hebt verschillende hekken van verschillende materialen. Zo heb je een metalen en houten hek bijvoorbeeld. Hieronder vertellen we je de verschillen tussen metalen en houten hekken.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van hout ligt aan het soort hout waarvan het hek is gemaakt, maar meestal is het van een hout gemaakt zoals eik, wat een hard hout is en lang meegaat. Maar waar je wel op moet letten is dat hout erg gevoelig is voor de invloeden van buitenaf, denk aan de weersomstandigheden, bij nat weer kan hout snel gaan rotten. Ook zijn houten hekken gevoelig voor insecten. Een metalen hek zal langer meegaan, omdat het niet rot en geen last heeft van ongedierte. Als je een metalen hek neemt zoals alluminium, dan zal het hek ook niet gaan roesten.

Onderhoud

Als je gaat kijken naar de onderhoud van een hek, dan ben je meer tijd kwijt met een houten hek als met een metalen hek. De houten hekken moet je namelijk eens per zoveel tijd behandelen zodat hij niet gaat rotten en beschermd is tegen ongedierte. Metalen hekken hebben vaak alleen reiniging nodig eens in de zoveel tijd.

Kosten

Een voordeel van een houten hek is dat het wel een stuk goedkoper is als een metalen hek. Natuurlijk varieert de prijs van een hout hek met welk type hout je koopt. Omdat metalen hekken van complexere ontwerpen hebben en van duurder materiaal zijn, is het hek ook duurder. 

Veiligheid

Houten hekken zijn over het algemeen wel stevig, maar zijn een stuk minder veilig als metalen hekken. Houten hekken kun je veel makkelijker kapot maken als metalen hekken namelijk. Ben je op zoek naar een houten of metalen hek? Kijk dan eens bij het hekwerk van Hekkenwereld.

Tussen houten en metalen hekken zitten heel wat verschillen. Zo heb je de duurzaamheid van de hekken, houten hekken gaan over het algemeen een stuk minder lang mee als metalen hekken, omdat houten hekken gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf. Ook heb je meer onderhoud aan houten hekken, omdat je ze moet beschermen tegen die invloeden van buitenaf, terwijl je een metalen hek alleen hoeft te reinigen. Een houten hek is daarentegen wel goedkoper dan een metalen hek. Qua veiligheid kun je ook beter voor een metalen hek kiezen, omdat die minder snel kapot gaat als een houten hek.

Lees ook: verschil tussen boucle en teddy stof

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *