Verschillen tussen mobiele airco’s en single unit airco’s

mobiele airco's

Inhoudsopgave

Mobiele airco’s en single unit airco’s zijn twee populaire opties voor het koelen van ruimtes, maar ze verschillen op verschillende vlakken. In dit artikel zullen we de werking, voordelen, nadelen en de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten airconditioningssystemen bespreken. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken bij het selecteren van de meest geschikte airco voor jouw behoeften.

Wat zijn mobiele airco’s?

Mobiele airco’s, zoals de naam al aangeeft, zijn draagbare eenheden die je gemakkelijk kunt verplaatsen tussen verschillende ruimtes. Ze bestaan uit een enkele eenheid die zowel de koeling als de luchtontvochtiging verzorgt. Mobiele airco’s zijn voorzien van wieltjes, zodat je ze eenvoudig kunt verplaatsen naar de gewenste locatie. Deze airco’s vereisen geen complexe installatie en kunnen direct worden gebruikt door ze simpelweg op een stopcontact aan te sluiten en de afvoerslang naar buiten te leiden.

Wat zijn single unit airco’s?

Single unit airco’s, aan de andere kant, zijn vaste airconditioningssystemen die bestaan uit een binnen- en een buitenunit. Ze worden vaak gebruikt om individuele kamers of specifieke zones te koelen. Deze airco’s vereisen een professionele installatie waarbij de binnen- en buitenunit met elkaar worden verbonden door middel van koelleidingen. Dit type airco is permanent geïnstalleerd en biedt een meer geavanceerde koeling en temperatuurregeling.

Werking van mobiele airco’s

Mobiele airco’s werken door warme lucht uit de kamer op te zuigen en deze te koelen door middel van een koelvloeistof. Vervolgens wordt de gekoelde lucht terug de kamer in geblazen, waardoor de temperatuur daalt. Tijdens dit proces condenseert de luchtontvochtiger ook het vocht in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid wordt verminderd.

Voordelen van mobiele airco’s

 • Draagbaarheid: Het grootste voordeel van mobiele airco’s is hun draagbaarheid. Je kunt ze eenvoudig verplaatsen naar de ruimte waar koeling nodig is.
 • Geen installatie nodig: Mobiele airco’s vereisen geen complexe installatie. Ze kunnen direct worden gebruikt zodra je ze aansluit op een stopcontact.
 • Geen permanente aanpassingen aan de woning: Omdat mobiele airco’s geen permanente installatie vereisen, hoef je geen aanpassingen aan je woning te maken, zoals het boren van gaten in de muur.

Nadelen van mobiele airco’s

 • Beperkt koelvermogen: Mobiele airco’s hebben over het algemeen een beperkt koelvermogen, waardoor ze minder geschikt zijn voor het koelen van grote ruimtes.
 • Geluid en ruimtegebruik: Mobiele airco’s maken geluid tijdens het koelproces en nemen ruimte in beslag in de kamer. Ook moet de afvoerslang via een raam naar buiten worden geleid.

Werking van single unit airco’s

Single unit airco’s werken op basis van hetzelfde principe als mobiele airco’s, maar ze hebben een complexer systeem van binnen- en buitenunits. De binnenunit, die meestal aan de muur of het plafond wordt gemonteerd, blaast gekoelde lucht de kamer in. De buitenunit is verantwoordelijk voor het afvoeren van warme lucht naar buiten.

Voordelen van single unit airco’s

 • Hoger koelvermogen: Single unit airco’s hebben over het algemeen een hoger koelvermogen, waardoor ze geschikt zijn voor het koelen van grotere ruimtes.
 • Efficiëntie: Single unit airco’s kunnen een meer geavanceerde temperatuurregeling bieden en zijn over het algemeen energiezuiniger dan mobiele airco’s.
 • Minder geluid en ruimtegebruik: In vergelijking met mobiele airco’s maken single unit airco’s minder geluid tijdens het koelen en nemen ze geen ruimte in beslag in de kamer.

Nadelen van single unit airco’s

 • Professionele installatie vereist: Single unit airco’s vereisen een professionele installatie, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Permanente aanpassingen aan de woning: Bij de installatie van single unit airco’s moeten er permanente aanpassingen aan de woning worden gedaan, zoals het plaatsen van een binnen- en buitenunit en het leggen van koelleidingen.

Belangrijkste verschillen tussen mobiele airco’s en single unit airco’s

Installatie en mobiliteit

Verschillende mobiele aircos testen leert men dat ze zeer eenvoudig te installeren zijn en gemakkelijk kunnen worden verplaatst tussen verschillende ruimtes. Aan de andere kant vereisen single unit airco’s een professionele installatie en zijn ze permanent geïnstalleerd.

Capaciteit en koelvermogen

Single unit airco’s hebben over het algemeen een groter koelvermogen en zijn geschikt voor het koelen van grotere ruimtes. Mobiele airco’s hebben daarentegen een beperkter koelvermogen en zijn meer geschikt voor kleinere ruimtes.

Geluidsniveau en energieverbruik

De single unit airco produceert over het algemeen minder geluid tijdens het koelen en is energiezuiniger dan een mobiele airco.

Kosten en prijsklasse

Mobiele airco’s zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf en vereisen geen extra installatiekosten. De single unit airco is duurder vanwege de professionele installatie en het complexere systeem.

Welke airco past het beste bij jou?

Bij het kiezen tussen mobiele airco’s en single unit airco’s is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de grootte van de ruimte, de mobiliteitseisen, het koelvermogen, het geluidsniveau en je budget. Mobiele aircos zijn ideaal als je behoefte hebt aan draagbaarheid en geen permanente installatie wilt. Single unit aircos zijn meer geschikt voor grotere ruimtes en bieden een geavanceerdere koeling. Overweeg je behoeften en voorkeuren om de juiste airco te kiezen die perfect aansluit bij jouw situatie.

Andere soorten airco’s

Er zijn verschillende soorten airconditioningssystemen beschikbaar naast mobiele airco’s en single unit airco’s. Hieronder volgt een informatieve opsomming van enkele andere soorten airco’s die je kunt overwegen:

 • Split-unit airco’s: Dit type airco bestaat uit een binnen- en buitenunit, vergelijkbaar met single unit airco’s. Het verschil is dat split-unit airco’s meerdere binnenunits kunnen hebben, waardoor je meerdere ruimtes kunt koelen met één buitenunit.
 • Multi-split systemen: Dit systeem maakt gebruik van een enkele buitenunit die is verbonden met meerdere binnenunits. Hiermee kun je verschillende ruimtes onafhankelijk van elkaar koelen en verwarmen.
 • VRF/VRV-systemen: Variable Refrigerant Flow (VRF) of Variable Refrigerant Volume (VRV) systemen zijn geavanceerde airconditioningssystemen die gebruikmaken van een variabele hoeveelheid koelmiddel om de temperatuur in verschillende zones te regelen. Ze zijn ideaal voor grote commerciële gebouwen of woningen met meerdere kamers.
 • Plafondcassettes: Dit type airco wordt in het plafond gemonteerd en verdeelt gekoelde lucht gelijkmatig over de ruimte. Ze zijn populair in kantoren, winkels en restaurants vanwege hun discrete plaatsing en esthetische uitstraling.
 • Kanaalairconditioning: Bij dit systeem wordt de airco volledig weggewerkt in een verlaagd plafond of in de vloer. De lucht wordt via kanalen naar verschillende roosters in de ruimte geleid. Kanaalairconditioning biedt een uniforme luchtverdeling en minimaliseert visuele impact.
 • Centrale airconditioning: Dit is een uitgebreid systeem dat wordt gebruikt om grote gebouwen of woningen volledig te koelen. Het bestaat uit een centrale eenheid die gekoelde lucht naar verschillende kamers distribueert via kanalen of luchtleidingen.

Lees hier over de verschillen tussen een airco en een ventilator.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *