Verschillen tussen NLP en Hypnose

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen NLP en Hypnose?

Laat ons, om dit te begrijpen, enkele basisprincipes leren over hoe de menselijke geest functioneert.

Ten eerste moeten we het verschil weten tussen hersenen en geest. Ja, het zijn twee verschillende dingen.

Focus op gedragsverandering in de hersenen of je geest

Je hebt bijvoorbeeld wel eens gehoord dat mensen een hersentumor krijgen. Heb je ooit gehoord dat iemand een hersentumor kreeg?

Hersenen zijn fysiek. Geest is niet fysiek. Je kunt ze vergelijken met hardware en software. Hersenen zijn hardware en geest is software die op deze hardware draait.

Ten tweede is de geest het vermogen dat verantwoordelijk is voor ons welzijn. Het onderbewuste deel van de geest zorgt voor ons autonome zenuwstelsel. Het regelt de hartslag, de ademhaling, de bloedsomloop, het functioneren van de organen enz.

Ten derde, als de geest niet in staat is om op de hersenen in te werken als gevolg van een beschadiging, wordt de persoon veganistisch.

Uit bovenstaande punten heb je een idee gekregen van wat de geest is en hoe hersenen en geest verschillen.

Hypnose

Bij hypnose werken we op het niveau van de geest. De suggesties worden direct doorgegeven aan het onderbewustzijn, dat vervolgens zijn effect heeft. Het effect manifesteert zich dan in het lichaam en dus eventueel in de hersenen.

Dus in hypnose benader je de hersenen via de geest. Hypnose is een relatief langer proces omdat het herprogrammering op onderbewust niveau vereist. Een persoon kan dus meerdere therapie sessies in hypnose nodig hebben.

NLP: Neuro-Linguistisch Programmeren

NLP werkt rechtstreeks op de hersenen. Volgens bovenstaande analogie zijn de hersenen hardware. En elk proces op hardware is supersnel. Aangezien NLP op de hersenen werkt, zijn de NLP-processen ook supersnel en kunnen ze sneller resultaten opleveren. Een typische fobiebehandeling in Hypnose duurt bijvoorbeeld 6 sessies, terwijl hetzelfde in NLP mogelijk is in minder dan 6 minuten.

Dit is niet om Hypnose helemaal te verwerpen. Hypnose heeft veel dingen die NLP nog moet ontdekken. Bijvoorbeeld Past Life Regressions zijn prachtige en zeer effectieve technieken om herhaalbare patronen in iemands leven op te lossen. Deze zijn alleen beschikbaar in Hypnose. Vergelijkbare orgaanregeneratie is alleen beschikbaar in Hypnose.

Waar kies je voor?

NLP, bijvoorbeeld geleerd via Capital Heroes,  is een prachtig instrument om je toestanden te beheren. Je kunt in een paar minuten van een negatieve naar een positieve toestand overschakelen. NLP is een prachtig hulpmiddel voor het stellen van doelen en het plannen van acties. Dit zijn dingen die meer gericht zijn op de hersenen. NLP heeft prachtige technieken om slechte herinneringen los te laten.

Dus wat moet je leren? Als je op zoek bent naar persoonlijke ontwikkeling en het genereren van prachtige resultaten, dan is NLP een must voor je. Het goede van NLP is dat er geen externe therapeut of coach voor nodig is. Je kunt de processen zelf uitvoeren.

In het geval van hypnose (met uitzondering van zelfhypnose) heb je een getrainde professional nodig, bij voorkeur hypnotherapeut. Dit is goed voor het ontwikkelen van buitengewone vermogens bij jezelf, b.v. het kunnen afstemmen van je oogspieren om snel bewegende bal te detecteren bij 10% traagheid. Dit verhoogt je reactietijd en dus je resultaten. Veel sporters werken tegenwoordig met zowel NLP Coaches als Hypnotherapeuten om prachtige resultaten te behalen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *