Verschillen tussen Photoshop en Indesign

Inhoudsopgave

Photoshop en Indesign zijn beide, enorm populaire digitale bewerkingsprogramma’s van Adobe. Wil je weten wat nu het verschil is tussen Photoshop en Indesign? In het kort kun je zeggen dat, voor het maken van bijvoorbeeld een magazine, InDesign de beste optie is. Wil je afbeeldingen bewerken, of afbeeldingen ontwerpen en unieke webdesigns maken? Dan is Photoshop een logische keuze. Voor logo’s en illustraties zijn zowel Photoshop als Indesign niet zo geschikt. Dan is Illustrator, ook van Adobe, het beste programma.

Maar wat zijn nu nog meer de verschillen tussen Photoshop en Indesign? Lees daarvoor gerust even verder.

Afhankelijk van de gebruiker

De keuze voor Photoshop of Indesign hangt af van de gebruiker. Er zijn ook ontwerpers die beide programma’s gebruiken. Fotografen werken veelal alleen met Photoshop. Hierin zit namelijk voor een fotograaf eigenlijk alles aan nabewerkingsopties die nodig zijn. Optioneel kun je ook nog bepaalde extra features kopen, om op een makkelijkere manier allerlei specialistische bewerkingen uit te kunnen voeren.

Indesign wordt vooral gemaakt voor ontwerpers die een magazine in elkaar moeten zetten. Vaak krijgt de ontwerper daarvoor foto’s van een fotograaf. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van zogeheten gratis stock-foto’s. Verder krijgen ze van een tekstschrijver daarbij de teksten aangeleverd. En, in overleg met de opdrachtgever wordt het magazine dan verder vormgegeven.

Foto uitsnijden en tekst toevoegen

Het grote verschil is dus eigenlijk dat Photoshop eigenlijk ook vooral voor fotografen en foto’s is ingericht. Dat zie je ook terug in alle opties. Indesign is dus vooral ingericht voor ontwerpers van bijvoorbeeld een magazine of een flyer. Hierin wordt dus echt een document gemaakt. Dat is natuurlijk een hele andere manier van werken.

Natuurlijk zit er ook een overlap in wat een ontwerper nodig heeft aan functionaliteiten en wat een fotograaf nodig heeft. Zo kun je bijvoorbeeld veel basishandelingen, zoals bijvoorbeeld een foto uitsnijden, in beide programma’s uitvoeren. Wil je alleen maar een foto uitsnijden? Dan heb je zelfs niet eens Photoshop of Indesign nodig. Dit kan ook vaak gratis online. Ook in Photoshop kun je tekst toevoegen, maar maak je bijvoorbeeld een e-book met redelijk wat tekst? Dan is Indesign een betere keuze.