Verschillen tussen RGB en CMYK

Inhoudsopgave

RGB (rood, groen, blauw) en CMYK (cyan, magenta, yellow, key) zijn beide manieren om kleuren te beschrijven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kleuren die gevormd worden door licht en kleuren die gevormd worden pigment. Daar zit het verschil tussen RBG en CMYK. In deze blog gaan we dieper in op de inhoud van RBG en CMYK en vertellen we waarbij beide vormen worden gebruikt.

Wat is RGB?

Slecht een klein gedeelte van alle lichtstralen zijn zichtbaar voor het menselijk oog. Lichtstralen die niet zichtbaar zijn voor het oog zijn bijvoorbeeld infrarood en ultraviolet. Het licht dat wordt waargenomen wordt beschreven met 3 primaire kleuren: rood, groen en blauw. Deze kleuren samengevoegd geeft wit licht dat het oog waarneemt. Je kunt deze kleuren ook wel additieve kleuren noemen.

RGB wordt gebruikt bij het beschrijven van kleuren van bronnen die zelf licht produceren. Voorbeelden hiervan zijn computermonitoren, beamers en televisieschermen. Kijk maar eens van dichtbij naar een televisiescherm, dan zie je dat puntjes in de 3 RGB kleuren gecombineerd worden tot alle kleuren. Dit is de reden waarom ontwikkelaars van websites, zoals webdesign Breda, werken met de RGB kleurcodering.

Wat is CMYK?

Als 2 van de 3 kleuren van RGB elkaar overlappen ontstaan secundaire kleuren. Zo krijg je: groen + blauw = cyaan, blauw + rood = magenta en rood + groen = geel. Deze secundaire kleuren kun je afkorten tot CMY. De K in CMYK staat voor key, dit is de aanduiding voor de kleur zwart om verwarring te voorkomen met de B van blue. De reden waarom in dit spectrum zwart wordt bijgevoegd is omdat je geen echt zwart kunt maken met de CMY kleuren. Door deze 4 kleuren met elkaar te combineren kunnen alle kleuren in het CMYK spectrum worden nagebootst.

CMYK wordt gebruikt voor het beschrijven van kleuren van objecten die zelf geen licht geven, maar het licht van andere bronnen weerkaatsen. Dit is de reden waarom CMYK wordt gebruikt bij drukwerken en kleurenafdruk. Hoe meer kleur er wordt gebruikt, hoe donkerder de kleur wordt. Omdat de primaire kleur rood, groen en blauw in dit spectrum ontbreken worden deze kleuren ook wel subtractieve kleur genoemd.

Conclusie

RGB en CMYK zijn beide kleurenspectrums, maar worden gebruikt voor andere doeleinden. RGB wordt gebruikt voor onder andere televisie en computer. CMYK wordt daarentegen gebruikt voor drukwerk zoals flyers en folders. Als je een foto wilt gebruiken voor drukwerk, moet de foto van RGB kleuren worden omgezet naar CMYK kleuren. Hierdoor kunnen kleuren anders uitvallen aangezien de kleuropbouw in de spectrums van elkaar verschillen. Het meeste problemen worden veroorzaakt door de kleuren groen en blauw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *