Verschillen tussen een hardboard en een spaanplaat

Inhoudsopgave

Een hardboard en een spaanplaat: iedereen heeft er wel eens van gehoord. Toch zit er tussen deze twee platen wel degelijk verschil, ook al lijken ze op elkaar. Het zijn beide houtproducten die vervaardigd zijn en die voor veel verschillende dingen worden gebruikt. Er zijn meerdere verschillen tussen een hardboard en een spaanplaat. Wat zijn ze?

 

Hardboard

Een hardboard is een product van hout dat gemaakt is van houtvezels. Deze houtvezels zijn gewonnen uit houtsnippers. De houtsnippers zijn op hun beurt weer gestoomd. Hierdoor zijn de houtsnippers erg zacht en buigzaam. De zachte snippers worden gemalen tot pulp en hieruit worden de vezels gemaakt. De vezels worden daarna weer behandeld onder een hoge druk met veel warmte. Het vocht trekt hierdoor uit de vezels waardoor er vervolgens hardboard ontstaat. Er zijn meerdere methodes om hardboard te maken, maar uiteindelijk krijg je wel hetzelfde product. Wat een hardboard uniek maakt is het productieproces. Bij het productieproces zijn natuurlijke bindmiddelen in hout gebruikt. Doordat dit is gedaan is het gebruik van chemicaliën of bindmiddel heel minimaal.

 

Spaanplaat

Een spaanplaat is altijd gemaakt van afvalhout. Dit afvalhout komt van fabrieken of meubelmakers. Alles wordt verzameld, van zaagsel tot spaanders. Vervolgens wordt alles gecombineerd met harsen of een bindmiddel. Vervolgens wordt dit bindmiddel met het hout gemengd met een pasta en deze wordt dan in vellen uitgelegd en behandeld met een hoge temperatuur onder druk. Hierna heb je een spaanplaat.

 

Verschillen

Een van de verschillen is dus de productie. Waar hardboard een minimaal aantal bindmiddel bevat, bevat een spaanplaat veel bindmiddel. Hardboard is doorgaans ook duurder dan een spaanplaat. Een hardboard trekt daarnaast ook minder snel krom als deze in contact komt met vocht, wat precies het tegenovergestelde is van een spaanplaat. Ook is een hardboard veel duurzamer als een spaanplaat. Een spaanplaat is zelfs een van de minst duurzame houtproducten dat er bestaat. Als je dus voor kwaliteit gaat kun je beter kiezen voor een hardboard. Wil je je hardboard of je spaanplaat kwijt? Dan kunnen deze allebei in de houtcontainer. Een houtcontainer huren kan eenvoudig, waardoor je alle tijd hebt om je hout weg te gooien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *