Verschillen tussen rode wijn en witte wijn

Inhoudsopgave

Ben jij een liefhebber van wijn? Dan weet je vast wel de grootste verschillen te noemen tussen rode en witte wijn. Ben je een fervent wijndrinker, dan weet je wellicht niet de grootste verschillen te benoemen, maar hou je er gewoon van om een goed glas wijn te nuttigen en hiervan heerlijk te genieten met vrienden of familie. Hieronder de belangrijkste verschillen tussen rode wijn en witte wijn en hoe de kleuren van de wijnen ontstaan en behouden blijven tijdens het productieproces.

Witte wijn

Eigenlijk is het verschil tussen witte- en rode wijn helemaal niet zo groot. De schil van de druiven zorgt voor de rode kleur, bij witte wijn wordt de schil verwijderd, waardoor er geen kleur aan de wijn komt. Witte wijn kan dan ook gemaakt worden van verschillende kleuren druiven, mits de schil er afgehaald wordt. Een Duitse Riesling wijn is een bekende kwalitatief hoogwaardige witte wijnsoort.

Rode wijn

Bij rode wijn wordt gebruik gemaakt van de complete blauwe druif. Dus inclusief stelen, pitten en schil. De schil zorgt voor de rode kleur aan rode wijn. Bij de rode wijn is een Amarone wijn een lekker wijntje die veel wordt verkocht. Dit Italiaans wijntje is heerlijk te combineren met een goed stuk vlees of vis tijdens het diner.

Rose

Ook rosé wordt gemaakt met behulp van blauwe druiven en ook hier bepaalt de schil de kleur. Bij een rosé wordt de schil echter een stuk eerder uit het proces weggehaald, waardoor rosé nooit zo rood kleurt als rode wijn. rosé wordt dus niet gemaakt door het combineren van rode- en witte wijn. Echter in de Champagnestreek worden deze twee wijnsoorten wel gemengd om rosé champagne te maken. Alleen in deze Franse streek wordt dit proces doorlopen om voor een speciale champagnesoort te zorgen.

Het grootste verschil tussen witte en rode wijn is dus de manier waarop de wijn wordt geproduceerd. Bij witte wijn wordt dit zonder schil gedaan en bij rode wijn wordt alles van de druif gebruikt om voor de rode kleur te kunnen zorgen. Hoe langer de schillen, stelen en druiven weken, hoe scherper de wijn smaakt en hoe roder de wijn eruit ziet. Bij witte wijn wordt de schil er direct weer uitgehaald, zodat de witte kleur behouden blijft. zo, nu kun je je vrienden en familie meer vertellen over het verschil tussen witte- en rode wijn en uitleggen hoe dit ontstaat. Uiteraard kun je dit niet doen zonder tegelijkertijd te genieten van een lekker wit (of rood) wijntje.

Benieuwd naar de verschillen tussen wijn en port? Lees het in deze blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *