Verschillen tussen showroom- en winkelverlichting

Inhoudsopgave

Effectief gebruik van verlichting is een integraal onderdeel van de winkelbeleving. Showroomverlichting is een krachtig instrument dat de sfeer van de winkel bepaalt en kan worden gebruikt om de aandacht te vestigen op gemarkeerde producten. Er zijn vier hoofdtypen verlichting die in een winkelomgeving worden gebruikt: Omgevingsverlichting, taakverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting.

Omgevingsverlichting

Basisverlichting verwijst naar de hoofdverlichting van de winkel. Je moet ervoor zorgen dat jouw klanten genoeg licht hebben om zich prettig te voelen in de winkel. Als het te donker is, ziet de winkel er groezelig uit, is het moeilijk om productlabels te lezen en voelen klanten zich ongemakkelijk. Aan de andere kant, als de verlichting te fel is, is het ook ongemakkelijk voor klanten. Hoeveel lampen en hoe helder ze zijn, hangt af van de grootte van jouw ruimte. Een grote, magazijnachtige ruimte met hoge plafonds zal veel krachtige lampen nodig hebben omdat ze vrij hoog zullen worden opgehangen en een groot gebied moeten verlichten. Een kleine winkel zal dimmere, minder krachtige lampen nodig hebben om hetzelfde verlichtingsniveau te bereiken.

Taakverlichting

Taakverlichting verwijst naar lampen die gericht zijn op delen van de winkel die meer licht nodig hebben, zoals de kassa’s en de kleedkamers. Klanten hebben meer licht nodig in de kleedkamer zodat ze de pasvorm en uitstraling van de artikelen die ze passen nauwkeurig kunnen beoordelen. Jouw kassières hebben extra licht nodig zodat ze hun kassa’s beter kunnen zien en hun werk effectiever kunnen doen. Taakverlichting is ook nuttig om het uithangbord van jouw winkel en de ingang te verlichten, zodat klanten de naam van jouw winkel duidelijk kunnen lezen en welkom worden geheten in de winkel.

Accentverlichting

Accentverlichting is verlichting die kan worden gebruikt om specifieke gebieden te benadrukken en zo de aandacht van klanten te vestigen op specifieke producten en klanten het gevoel te geven dat deze producten belangrijk en opmerkelijk zijn. Accentverlichting is een uitstekende manier om seizoensgebonden producten in de kijker te zetten en om specifieke producten in rekken of in vitrines te accentueren. Accentverlichting is ook zeer effectief in etalages omdat ze jouw producten visueel benadrukken en mensen helpen jouw winkel binnen te komen.

Decoratieve verlichting

Bij decoratieve verlichting draait alles om visuele aantrekkingskracht en veel minder om verlichting. Armaturen spelen een grote rol in deze verlichting omdat ze mooi en decoratief moeten zijn. Decoratieve verlichting kan ook worden gebruikt om nostalgische gevoelens op te roepen, zoals het gebruik van een string van kleine witte lichtjes in een winter vakantie display om jeugdherinneringen op te roepen bij klanten.

Door deze vier verschillende soorten verlichting effectief te combineren, kan je meer omzet genereren, omdat de juiste elementen van je showroom worden belicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *