Verschillen tussen tandemas en tridemas aanhangwagens

Inhoudsopgave

Heb je een aanhangwagen nodig en weet je niet wat de verschillen zijn tussen een tandemas en een tridemas aanhangwagen? Lees dan de tekst hieronder door als je meer wilt weten over de verschillen tussen tandemas en tridemas aanhangwagens.

Verschil 1: Het technisch laadvermogen

Er zit een groot verschil tussen het technisch laadvermogen van een tandemas en een tridemas aanhangwagen. Ga ja in hoeverre je voor een derde as kiest waardoor het technische laadvermogen van de aanhangwagen enorm zal toenemen, of dat je liever gaat voor een dubbelasser.

Verschil 2: De stabiliteit en gewichtsverdeling

Ook de stabiliteit van een tandemas en een tridemas aanhanger kunnen enorm verschillen van elkaar, wat een grote invloed uitoefent op het rijcomfort. Het is verstandig om te zorgen voor een optimale gewichtsverdeling, waardoor je moet kiezen of je voor een derde as gaat.

Verschil 3: De bandenslijtage

Bij een tridemas is de bandenslijtage lager dan als je voor een tandemas aanhanger kiest. De reden hiervoor is de optimale gewichtsverdeling dankzij de lage individuele belasting per wiel. De 2 extra wielen zorgen voor het opvangen van het gewicht van de lading, waardoor klapbanden minder snel voorkomen en de banden niet snel slijten.

Verschil 4: Het eigen gewicht

Het eigen gewicht kan enorm verschillen afhankelijk van je keuze. Ga je voor een drieasser, dan wordt het gewicht wel beter verdeeld al kan je van meer gewicht uitgaan door het extra wiel. Elke beslissing die je maakt omtrent deze aankoop is dus eigenlijk een persoonlijke overweging.

Verschil 5: Het onderhoud

Kies je voor een drieasser, dan moet je zorgen voor extra onderhoud aan de aanhanger. Een tridemas aanhanger beschikt namelijk over extra onderdelen die onderhouden en soms gerepareerd moeten worden. Achterstallig onderhoud kan ernstige schade met zich meebrengen voor zowel een tridemas als een tandemas aanhanger.

Verschil 6: De prijs

De aanschaf of huur van een tandemas aanhanger is goedkoper dan een tridemasser. Hier komt overigens bij dat de prijs van het onderhoud hoger uitvalt bij een tridemas aanhanger vanwege de extra onderdelen. Een tridemasser verbruikt overigens meer brandstof dan een dubbelasser.