Inhoudsopgave
Een echte klusser wordt je niet van de één op de andere dag. Een echte klusser wordt je door handelingen te proberen en te falen, keer op keer. Door dingen uit te proberen, lessen te volgen, en bovendien plezier te hebben in wat je doet. Zo zul je op je eerste dag als klusser opeens het verschil begrijpen tussen schroeven en spijkers, en op dag driehonderd je eigen zwembad kunnen uitgraven en betegelen. Voor hen die bijna nog niets weten van klussen is het echter handig om een aantal beginnersfouten te voorkomen. Zo komt er een veelgestelde vraag opborrelen: Wanneer moet je een handboor gebruiken en wanneer kun je hem beter links laten liggen?
Boren
Boren kan soms als een kunstvorm worden beschouwd. Hoewel het apparaat makkelijk te gebruiken is, zul je merken dat je soms te weinig grip hebt tijdens het gebruik en bijvoorbeeld een schroef kapot boort. Dit wil je voorkomen als je juist iets probeert te repareren. Het kan helpen om een klein gaatje te maken met een smallere diameter dan je uiteindelijke schroef voordat je ergens in gaat boren om op deze manier een aanzet te maken voor de grip van de schroef. Dit noemt men voorboren. Het is ook een optie om eerst een spijker te gebruiken om een dieper gat te tikken voor je hier een schroef in gaat draaien. Een schroef neemt de weg van de minste weerstand, en dat kan ook een klein tunneltje zijn gemaakt door een schroef of spijker. Is deze aanzet scheef gezet, dan gaat de uiteindelijke schroef dus ook scheef.
Geen boormachine
Je laat de boormachine meestal links liggen wanneer het materiaal waar je in boort te poreus is. Met een boormachine zet je nogal wat kracht, en als je het goed doet zit de schroef er zo doorheen. Soms wil je minder van die kracht gebruiken en kun je beter een schroef ergens indraaien met de hand om meer controle te hebben over de plaatsing van de schroef. Boren met de hand is onder andere bij een plug voor gipsplaten een goed alternatief. Gipsplaten zijn behoorlijk ondiep en breekbaar. Minder kracht is hier dus beter. De plug zorgt voor de grip.
Houtschroeven
Bij het boorproces kan het gebruik van verschillende materialen helpen. Zo zijn er ook soorten schroeven gemaakt voor plaatsing een bepaald soort materiaal. Voor hout gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Houtschroeven zijn vooral ideaal voor de zachtere houtsoorten, terwijl spaanplaatschroeven met hun bredere spiraal voor meer grip zorgen in andere materialen. Daarnaast heb je metaalschroeven, anti-inbraakschroeven, noem maar op. Kijk dus goed wat het beste is voor jouw klus.