Verschillen tussen voorraadbeheer software en ERP software

Inhoudsopgave

Software is uitgevonden om ons leven makkelijker te maken. Bedrijven profiteren daar misschien wel op nóg grotere schaal van dan particulieren. Veel bedrijfsprocessen zijn de afgelopen decennia makkelijker geworden door het ontwikkelen van gespecialiseerde software. Zo kunnen bedrijven gebruikmaken van voorraadbeheer software en ERP software. We bespreken de verschillen tussen deze twee soorten software voor bedrijven.

Voorraadbeheer software

Voorraadbeheer software dient om mutaties in de voorraad van een bedrijf bij te houden. Zo kan een bedrijf zijn voorraadniveaus scherp in de gaten te houden. Bij een groot magazijn kan een goed voorraadbeheersysteem inzicht bieden in waar bepaalde producten opgeslagen liggen om zo het proces van orders picken efficiënter te maken. Gekoppeld aan een webshop kan voorraadbeheer software ook de verkoop van producten betrekken in het voorraadbeheer en een correcte weergave bieden in de webshop van de actuele voorraad. Het systeem kan eventueel ook inzicht geven in lopende zendingen en leveringen. Voorraadbeheer software concentreert dus op magazijnen.

ERP software

ERP software

De afkorting ERP staat voor ‘Enterprise Resource Planning’. ERP software is een meer integrale oplossing dan losse voorraadbeheer software. Het is erop gericht de functies van verschillende kernbedrijfsprocessen te integreren en beheren in één systeem. Voorraadbeheer is daar een onderdeel van, maar ERP software koppelt ook andere processen aan hetzelfde systeem. Een ERP systeem stel bedrijven bijvoorbeeld ook in staat om in hetzelfde systeem de inkoop en verkoop te beheren. Daarnaast maakt ook relatiebeheer (CRM) en service onderdeel uit van hetzelfde systeem. In het kader van efficiëntie is ook financiële administratie geïntegreerd en biedt ERP software ook uitkomst bij HR-zaken. Alles kan dus in feite in hetzelfde systeem beheerd worden, wat een hoop voordelen met zich meebrengt op het gebied van efficiëntie. ERP software kan toegespitst worden op speciale soorten bedrijfsvoering, zoals complete oplossingen voor webshops of specifieke groothandel software.

Het verschil tussen voorraadbeheer software en ERP software zit dus in het aantal bedrijfsprocessen waar de software voor dient. ERP software is een meer integrale oplossing waar voorraadbeheer bij inbegrepen zit en biedt bedrijven het voordeel dat ze alles op één plek kunnen beheren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *