Verschillen tussen VR en AR

Inhoudsopgave

Wat zijn de verschillen tussen Virtual reality en augmented reality? Beiden proberen ze je iets te laten zien wat er eigenlijk niet is. In dit artikel leg ik je uit wat de verschillen tussen VR en AR en waarvoor deze technieken worden ingezet.

Virtual reality

Bij virtual reality wordt je volledig ondergedompeld in een virtuele 3D wereld. Om dit te kunnen ervaren moet je een VR bril opzetten. Een VR bril plaatst een beeldscherm voor je ogen zodat je alleen een virtuele 3D wereld ziet. Een goede virtual reality game of beleving probeert je ervan te overtuigen dat je er met je hele lichaam écht bent. Ook wordt het toegepast door verschillende bedrijven. Zo kun je bijvoorbeeld alvast een kijkje nemen in je nieuwbouwwoning voordat deze er staat. Of misschien heb je altijd al eens de maan van dichtbij willen zien.

Augmented reality

Bij augmented reality hebben we het over het laten zien van een toevoeging aan de echte wereld. Om dit te ervaren kan je gebruik maken van een speciale bril of kijk je door/op een apparaat, zoals een smartphone. Zo zie je bijvoorbeeld een update van het weer of het verkeer verschijnen zonder dat het je gezichtsveld verhindert. Of denk aan de beurskoerzen van een bedrijf waar je net langsloopt. Een van de bekendste AR brillen is de Google Glass, waarvan de ontwikkeling momenteel op een lager pitje staat.

Bron: https://xxxbios.com/news/a-brief-history-of-vr-technology/