Verschillen tussen een webinar en webtalk

Inhoudsopgave

In 2020 zijn we overspoeld met allerlei nieuwe termen om iets online te doen. Diensten zoals Zoom en Teams werden meer gedownload dan ooit, omdat het grootste deel vanuit huis werkte. Ook webinars en webtalks werden in 2020 een stuk populairder dan ooit. Maar wat is nu het verschil tussen een webinar en een webtalk? Wij leggen het je uit.

Wat is een webinar?

Een webinar is een online uitzending waarbij alleen maar online publiek aanwezig is. In feite is het een livestream waarin 1 persoon (in de meeste gevallen de organisator) centraal staat. Deze deelt zijn of haar kennis over een bepaald onderwerp. Een reden om een webinar te organiseren is vaak om aan jouw doelgroep te laten zien dat jij beschikt over kennis. Een andere reden kan zijn om jouw naamsbekendheid te vergroten onder de doelgroep. Deelnemers aan de webinar kunnen van achter hun laptop kijken en luisteren wat de presentator te zeggen heeft. Door de interactieve functies is het mogelijk om real time vragen te stellen om zodoende ook de diepte in te kunnen over een bepaald onderwerp.

Wat is een webtalk?

Een Webtalk lijkt qua naam op een webinar, maar is qua inhoud toch wel anders. Een webtalk moet je meer zien als een soort talkshow die online wordt uitgezonden. Vaak wordt er voor een bekend gezicht gekozen om de webtalk in goede banen te leiden. Vervolgens worden er een aantal gasten uitgenodigd en onderwerpen besproken. Over het algemeen heeft een webtalk een vrij strikte planning en duurt een dergelijke talk zo’n 18 minuten. Nadat de sessie is opgenomen wordt alles netjes aan elkaar gemonteerd zodat de rode draad duidelijk is en er geen fouten meer in zitten. Als jij op zoek bent naar een professionele video voor jouw bedrijf is een webtalk dus een goed idee.

Verschil tussen beide?

Het grootste verschil tussen een webinar en een webtalk is dat een webinar altijd live wordt uitgezonden, terwijl een webtalk eerst wordt opgenomen en gemonteerd alvorens deze wordt uitgezonden. De een legt dus de focus op het interactieve en de ander juist op het informatieve. Daarnaast is ook het format anders. Daar waar een webinar vaak om 1 persoon draait, is dat bij een webtalk niet zo. Hier staat vaak 1 centrale presentator, maar er zijn altijd specialisten of gasten bij aanwezig.