Verschillen tussen week en maandbladen

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen een maandblad en een weekblad? De naam geeft het al aan. Een weekblad verschijnt wekelijks, dat betekent 52 keer in een jaar. Een maandblad verschijnt maandelijks en heeft dus 12 uitgaven per jaar.

Een maandblad of weekblad verschijnt periodiek, wekelijks of maandelijks, en bestaat per aflevering uit een verzameling van artikelen. Een tijdschrift kan betaalde advertenties bevatten. Soms wordt het blad volledig gefinancierd door de verkoopprijs of door de leden en donateurs van een bepaalde organisatie. De meeste bladen worden gedeeltelijk gefinancierd door verkoop en gedeeltelijk door advertenties.

Een tijdschrift wordt op papier gedrukt. Maar tegenwoordig bestaan er ook bladen die alleen digitaal verschijnen. Dan zijn er natuurlijk ook nog de verschillende kranten, deze komen over het algemeen dagelijks uit. In alle gevallen is het mogelijk om een tijdschrift abonnement te nemen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je je favoriete blad niet misloopt.

Voorbeelden van week- en maandbladen

Zoals we al hebben gezien zijn er weekbladen en maandbladen. Het is aan jou de keuze wat je prettig vindt. Om de keuze te maken, moet je wel weten wat er zoal te koop is.

Wat zijn de bekende weekbladen? Hier onze top 10:

 1. Libelle
 2. Margriet
 3. Hello
 4. Kidsweek
 5. Donald Duck
 6. Autoweek
 7. Panorama
 8. Flair
 9. HP / De Tijd
 10. Weekend

En de top tien van bekende maandbladen:

 1. VT Wonen
 2. Quest
 3. National Geographic
 4. Ouders van nu
 5. Linda
 6. Jan
 7. TopGear Magazine
 8. Quote
 9. Buitenleven
 10. Tuinseizoen

Enkele bekende kranten:

 1. De Telegraaf
 2. Algemeen Dagblad
 3. Het Parool
 4. Trouw
 5. de Volkskrant
 6. NRC Handelsblad
 7. NRC Next
 8. Financieel Dagblad
 9. Reformatorisch Dagblad
 10. Nederlands Dagblad

Verschillende specifieke doelgroepen

Diverse bladen zijn gericht op specifieke doelgroepen. Zo zijn de Libelle, de Margriet, de Flair, de Linda en Jan vrouwenbladen. Echte mannenbladen zijn Quest, Autoweek, TopGear en Panorama. Er zijn ook bladen voor kinderen zoals de Donald Duck en Kidsweek. Buitenleven en Tuinseizoen spreken de senioren weer meer aan. Voorbeelden van glossy’s zijn: Glamour, Glossy en Grazia. Net als tijdschriften, kranten en andere vormen van bladen worden deze allemaal ook middels een proefabonnement aangeboden om uit te proberen. Wil je meer weten over proefabonnementen? Lees dan vooral verder.

Proefabonnementen

Wat is een proefabonnement? Proefabonnementen kun je gebruiken om te kijken of een bepaald blad of bepaalde krant iets voor je is. Veel mensen sluiten een proefabonnement af omdat ze nog niet zeker zijn voor welk blad ze uiteindelijke een vast abonnement willen afsluiten. Het voordeel is dat ze redelijk goedkoop zijn, en je zit dan nog nergens aan vast. Deze proefabonnementen zijn dus bedoeld om je een idee te geven wat het blad te bieden heeft. Om een proefabonnement af te sluiten kun je bijvoorbeeld deze website bezoeken. Vervolgens kun je daar gemakkelijk zo’n abonnement afsluiten.

Wat zijn de populairste bladen?

We gaven je net al ons lijstje met top 10 bladen. Maar wat zijn nu de meest gelezen of populairste mannenbladen, vrouwenbladen en andere bladen? Volgens een onderzoek onder studenten, zijn Quest en Cosmopolitan populair bij de meeste studenten. Deze twee bladen staan de afgelopen twee jaar al als hoogste in de lijst. Cosmopolitan is gewild bij hbo-studenten, terwijl Quest het goed doet bij wo-studenten.

Bijzonder is dat alleen in Rotterdam Quest niet in de top vijf van populairste tijdschriften staat, maar de National Geographic weer wel. Alleen de derde plek is in de afgelopen tijd veranderd. Dit jaar was de derde plek voor vrouwenblad Glamour. Viva komt dit jaar niet voor in de top 10. Donald Duck neemt een mooie vierde plek in. En Linda staat op de vijfde plek. Daarna volgen Psychologie Magazine, Grazia, ELLE, Voetbal International en Flow.

Er is ook een mannen top tien. Verrassend is dat Donald Duck een plek is gestegen, en staat nu op de tweede plaats. Ook Men’s Health is gestegen naar de vierde plek. Voetbal International staat op een gedeelde tweede plek. In de top 10 zien we verder nog: gameblad Power Unlimited, Top Gear, Autoweek, Playboy, FHM en National Geographic.

Als afsluiter op de tiende plek vinden we Elsevier. Bij vrouwen is het blad Quest ook populair en staat op een tweede plek. Glamour gestegen naar een mooie, derde plek. De Nederlandse Vogue staat op de tiende plek. Donald Duck is ook populair bij de vrouwen, het blad staat op de achtste plek. ELLE, Flow, Psychologie Magazine, Grazia en Linda vinden we ook terug in deze top tien. Het onderzoek is gedaan door studenten.net, en is hier terug te vinden.

Welk tijdschrift abonnement neem je?

Zodra je weet welk blad je graag wilt gaan lezen kun je een abonnement nemen. Afsluiten gaat gemakkelijk online, er zijn aanbieders genoeg. Je kunt een abonnement voor bijvoorbeeld een half jaar of een jaar nemen, maar soms ook voor een paar nummers van je favoriete blad of krant. Dit is eenvoudig online op het internet te vinden.

Je kunt natuurlijk ook een ander heel blij maken met zijn of haar favoriete blad door een abonnement aan iemand cadeau te doen. Ook dit kan voor een paar nummers of voor een halfjaar of een heel jaar. Hoe werkt dat? Een abonnement op een blad cadeau geven, dat is nog eens een leuk en origineel idee! Dat kan heel eenvoudig: je vult de gegevens van jezelf en van degene die je het cadeau-abonnement wilt geven in, en geeft aan hoe je wilt betalen.

De ontvanger van je cadeau abonnement krijgt, na je betaling, het eerste exemplaar van het uitgekozen blad thuisbezorgd. Een goede tip op de website: maak gebruik van een cadeau budget zoeker zodat je een abonnement kunt zoeken binnen de minimum- en maximumprijs die je zelf in gedachten hebt.

Conclusie

Ga eerst eens op zoek naar je favoriete blad, Wil je wekelijks of maandelijks je blad ontvangen. Ben je op zoek naar nieuws, kijk dan wat je favoriete krant is. Ben je eruit? Neem een proefabonnement en kijk of het echt zo leuk is als je denkt. Daarna kun je een vast abonnement nemen. En wil je iemand blij maken? Doe een blad cadeau. Veel plezier met je favoriete bladkeuze.