De verschillen tussen yoga matten van PVC en van TPE

Een yoga mat is een speciaal soort mat waarop yoga oefeningen kunnen worden uitgevoerd. Naast yoga oefeningen kun je nog veel meer met deze yoga maten. Zo kun je ze bijvoorbeeld ook gebruiken om op te mediteren of als ondergrond voor een luchtbed. Yoga matten kunnen ook gebruikt worden als bescherming voor een zwembad. De yoga matten worden dan onder het zwembad geplaatst. De yoga matten hebben dan zowel een beschermende als dempende functie.

Yoga matten zijn vaak gemaakt van kunststof. De yoga mat zorgt ervoor dat je stabiel je oefeningen kunt doen en dat je tevens de demping van de harde ondergrond ervaart. In de yoga wereld zijn er eigenlijk twee soorten materialen van de yoga matten gemaakt worden. Als je dus een yogamat kopen gaat moet je hier dus rekening mee houden.

PVC

Het eerste materiaal is PVC. Dit is een kunststof die niet brokkelt. Tevens is de mat makkelijk op te rollen, is hij sticky, gemaakt van een duurzaam kunststof en is hij ligt. Een aantal matten van deze kunststof in het hogere segment hebben een speciaal weefsel in zich waardoor ze minder snel scheuren. De maat gaat hierdoor dus veel langer mee. De matten van PVC zijn goed te onderhouden en slijtvast. Een groot voordeel van deze matten is dat ze in verschillende omstandigheden goed te gebruiken zijn. Ze zijn bestand tegen vrij veel zoals verschillende temperaturen. Dit is dan ook de mat die tegen zult komen bij de meeste mensen en de meeste yoga studio’s.

TPE

Het tweede materiaal is wederom weer een kunststof. Dit is namelijk TPE. Het grote verschil me PVC is dat deze kunststof biologisch afbreekbaar is en daarmee dus veel beter voor milieu. Deze matten worden dan ook wel vaak ecomatten genoemd. De ecomatten hebben een aantal kenmerken. Zo zijn de matten makkelijk mee te nemen omdat ze zacht en heel licht zijn.

Rubber

Mocht nu toch nog behoefte hebben aan een andere mat dan kun je nog altijd kiezen voor de rubberen yoga matten. Deze matten zijn dan ook vaak van natuurrubber waardoor dit uiteindelijk de beste grip biedt die er is. Daarnaast zullen dit soort matten niet snel gaan krullen. Het nadeel is echter wel dat deze matten sneller slijten.