Verschillen tussen zilveren, grijze en bronzen spiegels

Inhoudsopgave

Een spiegel hangt men aan de muur in bijvoorbeeld woonkamers en badkamers en worden in verschillende vormen en maten aangeboden. Een spiegel is verzilverd glas dat aan de achterzijde een zilver laag bevat die zorgt voor spiegeling. Naast de standaard spiegels zijn er ook grijze en bronzen spiegels. Dit ligt aan de manier waarop er gebruik wordt gemaakt van het glas.

Zilveren spiegels

Spiegels zijn gemaakt van floatglas, oftewel enkel glas, waarbij een reflecterende metaallaag is aangebracht op de achterkant. Door een speciale afdeklaag wordt de spiegel beschermd. Doordat de metaallaag vlak is ontstaat het spiegelend effect. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden met spiegels zoals een spiegel met licht. Deze worden gebruikt wanneer men zich bijvoorbeeld gaat opmaken in de badkamer.

Vroeger was het verzilveren van spiegels iets dat speciale vakkennis vereiste. Tegenwoordig is het verzilveren iets wat wordt gezien als een milieubelastende activiteit. In Nederland zijn er geen bedrijven meer die zelf de spiegels verzilveren.

Grijze spiegels

Bij een grijze spiegel wordt er gebruik gemaakt van gekleurd grijs enkel glas. De spiegel is donkerder van kleur dan normale spiegels, omdat er geen zilverlaag achter zit. Dit soort spiegels worden vaak gebruik als achterwand van een keuken, bekleding van een wand of als interieurspiegel. Ze zijn meer bedoeld als decoratie. Een grijze spiegel met licht is dan ook mogelijk. Waar rekening mee gehouden dient te worden is dat een grijze spiegel afwijkt van de realiteit, omdat het glas gekleurd is.

Bronzen spiegels

Een bronzen spiegel is gemaakt van floatglas waarbij er gebruik wordt gemaakt van gekleurd brons enkel glas. Deze spiegels worden net als grijze spiegels gebuikt als interieurspiegel, bekleding van een wand of kast en als achterwand van de keuken. Door de bronzen kleur is er een minder goede reflectie zichtbaar dan bij de normale zilveren spiegel. Ook zal de realiteit afwijken doordat het glas gekleurd is.

Waar op letten bij een spiegel

Een spiegel met licht zal vaak in badkamers hangen, waar zoals gebruikelijk gedoucht en gebadderd wordt. De zilverlaag van een spiegel is gevoelig voor vocht, waardoor het kan oxideren. Een spiegel is dus gevoelig voor roest, waarbij eerst de buitenkant gaat roesten. Zorg dus voor voldoende ventilatie wanneer je gedoucht hebt.

Ook kun je een spiegel niet zomaar ophangen. Je kan deze niet vastmaken aan een touwtje, want vroeg of laat zal de spiegel scheuren en in duizend stukjes naar beneden vallen. Een spiegel dient in een kader geplaatst of gelijmd te worden, zodat er geen druk uitgeoefend wordt op de spiegel.