Verschillen tussen Actieve noise cancelling en Passieve noise cancelling

Inhoudsopgave

Actieve en passieve noise cancelling (ruisonderdrukking) klinken allebei als futuristische technologieën, maar een van beide is slechts een verhullende complexiteit.

Actieve noise cancelling

Actieve ruisonderdrukking maakt gebruik van microfoons om omgevingsgeluid te analyseren en tegen te gaan door elektronisch spiegelbeelden van dat omgevingsgeluid te genereren.

Passieve noise cancelling

Passieve ruisonderdrukking is wat je krijgt als je je vingers in je oren steekt – het is een fysieke obstructie die al dan niet voorkomt dat sommige geluiden je trommelvliezen bereiken.

Tip: Beste noise cancelling oortjes

Ruisonderdrukking bij koptelefoons

Er is niet veel giswerk nodig om erachter te komen wat het belangrijkste voordeel is van een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking – het zit gewoon in de naam.

Maar terwijl steeds meer fabrikanten hun hoofdtelefoons op de markt brengen als ruisonderdrukkend, kunnen de methoden die zij gebruiken om dit gewenste effect te bereiken enorm verschillen. Radiostations werken ook actief mee aan ruisonderdrukking. Zo is de ontwikkeling van FM naar dab+ radio een verbetering qua geluid en kwaliteit op de radio. Benieuwd naar de verschillen tussen FM en dab+ radio? Lees er hier meer over!

Verschillen tussen actieve en passieve geluidsonderdrukking

In grote lijnen kunnen we ruisonderdrukkende apparaten onderscheiden in apparaten met actieve ruisonderdrukking (ANC) en apparaten met passieve ruisonderdrukking (of ruisisolatie).

ANC en geluidsisolatie hebben vrijwel niets gemeen en hebben verschillende voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te weten welke beter bij jouw behoeften past voordat je een van beide kiest.

Wat is beter actieve of passieve ruisonderdrukking?

Hoewel u met zowel passieve geluidsisolatie als actieve geluidsonderdrukking bij lagere volumes naar muziek kunt luisteren dan met oortelefoons zonder ANC, is passieve geluidsisolatie beter voor uw gehoor. Dit komt omdat actieve ruisonderdrukking het geluid van buiten neutraliseert door een gelijk en tegengesteld geluid te creëren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *