Inhoudsopgave
Niet iedereen is bekend met de verschillen tussen huren en leasen, iets wat we compleet begrijpen. Vooral starters op de automarkt zijn nog niet helemaal thuis in de terminologie, iets waar we je vandaag mee gaan helpen! Wat krijg je zoal te lezen in deze blog?
- Wat het grootste verschil tussen huren en leasen is
- Wat huren zoal inhoudt
- Wat leasen zoal inhoudt
- En welke soorten leasen er zijn
Na het lezen van deze blog weten we zeker dat jij vol vertrouwen je volgende bolide online kan vinden!
De grootste verschillen tussen huren en leasen
Het grootste verschil zijn de kosten. Bij het huren van een auto worden namelijk ook de onderhoudskosten en de kosten van het klaarmaken van de auto doorberekend in de prijs. Daarnaast zul je ook kosten moeten betalen als je schade maakt aan de huurauto. Een andere groot verschil is dat huren vaak voor een korte periode is, en leasen voor een lange periode. Leasen is namelijk goedkoper als je een auto voor een langere periode nodig hebt.
Wat is huren?
Huren is een bekende optie voor veel producten, zoals een auto, meubels, een appartement of gereedschap. Het huren hiervan is meestal bedoeld voor een korte termijn. Hier staat de term huren om bekend. Een ander aspect van huren is dat je geen eigenaar wordt van het product wat je huurt. Je betaalt alleen om het product te gebruiken, maar hebt geen recht op eigendom van het product.
Woon jij in Zuid-Limburg en ben jij op zoek naar een huur auto? Lees dan op deze pagina meer over auto verhuur in Maastricht.
Wat is leasen?
Bij het leasen van een auto betaal je een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. Vaak is dit voor een langere periode. Net zoals bij het huren van een auto, ben je bij het leasen ook geen eigenaar van het voertuig. Na de leaseperiode lever je de auto weer terug in bij de leasemaatschappij. Binnen de term leasen zijn verschillende soorten, zoals operational lease, private lease, shortlease en financial lease.
Wat is operational lease?
Operational lease is een vorm van leasen waarbij de leasemaatschappij eigenaar van de auto blijft. Vaak wordt deze manier gebruikt door zakelijke rijders of ZZP’ers. Omdat de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij, betalen zijn ook de wegenbelasting en verzekering van de auto. Je hoeft je hierbij dus eigenlijk nergens zorgen om te maken. Wel is het belangrijk dat de auto onbeschadigd blijft. De auto wordt namelijk na de leaseperiode weer verkocht.
Twijfel je tussen het kopen en het leasen van een auto? Bekijk dan hier de verschillen tussen het leasen en het kopen van een auto.
Wat is private lease?
Private lease is gericht op particulieren. Je betaalt maandelijks een bedrag om een gloednieuwe auto te kunnen rijden. Ook bij private lease zijn de kosten van wegenbelasting, verzekering en onderhoud voor de leasemaatschappij. Je hoeft dus alleen het maandelijkse bedrag te betalen en de brandstof. Let wel op dat je maar een maximaal aantal kilometers per jaar mag rijden!
Wat is shortlease?
Shortlease is een vorm van leasen met een korte en flexibele periode. Het is flexibel en opzegbaar na een periode van twee maanden. Als je twijfelt tussen huren en leasen is dit een goede optie. Shortlease is goedkoper dan het huren van een auto, maar wel duurder dan leasen. Alle vaste kosten, zoals verzekering, belasting en reparatie/onderhoud zijn bij shortlease inbegrepen. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Een voordeel van shortlease, is dat je vaak binnen 24 uur een auto hebt. Dit komt doordat je alleen de keuze hebt uit de auto’s die uit voorraad beschikbaar zijn.
Wat is financial lease?
Financial lease is speciaal voor ondernemers. Bij deze vorm van leasen wordt de auto echt van jou. Hierbij dien je wel alles zelf te betalen. Je dient zelf een verzekering af te sluiten, de wegenbelasting te betalen en het onderhoud te regelen. Je betaalt maandelijks ook nog een bepaald bedrag om de auto af te betalen. Twijfel je of je een elektrische of benzineauto moet kiezen? Lees dan hier de verschillen tussen elektrische auto’s e en benzineauto’s.