Verschillen tussen açaí bowl en smoothie bowl

Inhoudsopgave

Ondanks dat er niet veel verschillen zijn tussen de açaí bowl en de smoothie bowl, zijn er toch enkele factoren die het verschil maken.

Açaí bowl

De açaí bowl is een kom gevuld met een soort pap gemaakt van melk en açaí poeder of bevroren açaíbessen. Vaak wordt deze pap gemixt met andere ingrediënten zoals havermout of andere bevroren fruitsoorten zoals bevroren banaan of bevroren aardbei. Het fruit moet bevroren zijn om een ijsachtige substantie te creëren. Vervolgens wordt het papje getopt met ingrediënten zoals nootjes, chocolade stukjes of een enorme hoeveelheid vers fruit. Dat Door de topping in rijtje netjes elkaar te leggen ziet het er esthetisch aantrekkelijk uit. Rond 2015 werd de açaí bowl een hit op social media, omdat ze ineens geserveerd werden in trendy cafés. De reden daarvoor is dat het naast heel lekker is, het ook nog eens super leuk uit ziet.

Smoothie bowl

Nadat de açaí bowl een grote hit werd op social media werd de smoothie bowl in het leven geroepen. De smoothie bowl wordt gemaakt door bevroren fruit te mixen met sap, melk, kokoswater of yoghurt. Vervolgens wordt het met een blender gemixt tot het een stevige substantie wordt, zodat het met een lepel gegeten kan worden. Net zoals de açaí bowl wordt het getopt met allerlei verschillende fruitsoorten en andere superfoods als noten, zaden en granen. Naast fruitsoorten worden er ook vaak groentes toegevoegd zoals spinazie en avocado’s. De smoothie bowl wordt voornamelijk gegeten als ontbijt, maar ook als snack of tussendoortje.

Het verschil

Een van de verschillen tussen de smoothie bowl en de açaí bowl is de oorsprong. Smoothies komen oorspronkelijk uit mediterrane en Oosterse culturen en bestaan uit gepureerde fruitmengsels. De açaí bowl komt uit het Amazonegebied gelegen in Brazilië, waar tegenwoordig nog atijd açaí bessen worden verbouwd. Het hoofdbestanddeel van een açaí bowl zijn áltijd de açaí bassen, een smoothie bowl heeft geen hoofdbestanddeel en wordt gemaakt van elk willekeurige fruitsoort. Ook de textuur is erg verschillend. Zo heeft de açaí bowl meer de substantie van een sorbet, omdat deze dik, romig en erg koud moet zijn. De smoothie bowl is een stuk minder dun en romig.

Zelf aardbei plukken

Zowel een açaí bowl als een smoothie bowl smaakt het lekkerst met een topping van vers fruit. Zelf aardbei plukken is daarvoor een perfecte zomeractiviteit. Door heel Nederland zijn veel pluktuinen te vinden waar je zelf verschillende fruitsoorten kunt vinden om te plukken. Aardbei plukken is bij vele een favoriet omdat het echt zomerfruit is en daarom in de zomer het lekkerst smaakt!