Verschillen tussen beton- en giet vloeren

Inhoudsopgave

Er is weleens verwarring over de verschillen tussen een beton vloer en een giet vloer. Dat komt omdat ze allebei veel op elkaar lijken, vooral wanneer een gietvloer een ‘’betonlook’’ moet krijgen. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen op te noemen. Blijf daarom verder lezen om erachter te komen wat deze verschillen zijn.

Kenmerken van een beton vloer

Beton is gemaakt van cement gemixt met zand, grind of steenslag. Doordat cement hard wordt bij aanraking met water, wordt het een hard en sterk materiaal dat krasbestendig is. De dikte van een betonlaag is minimaal 7cm.  Het is niet flexibel en daarom ongeschikt om als afgewerkte vloer in een ruimte te gebruiken. Het wordt vaak gebruikt als ondervloer. Een betonnen vloer kan overigens ook niet goed tegen temperatuurverschillen en vochtigheid, daar deze van kan gaan scheuren.

Verder wordt beton gestort en daarom is een betonvloer egaliseren makkelijk te doen in het tijdsbestek voordat deze uithardt.

Kenmerken van een giet vloer

Een giet vloer is een sterke, maar ook flexibele vloer die minder hard is dan een betonvloer. Daardoor voelt de vloer veel aangenamer aan en zal de vloer ook niet scheuren bij temperatuurverschillen, pas wel op voor krassen. Vocht is trouwens ook geen probleem. Een giet vloer bestaat uit verschillende lagen, maar is nog altijd veel dunner dan beton, met een dikte van 2 tot 8mm. Doordat deze zo dun is, kan het makkelijk gecombineerd worden met vloerverwarming.

Een giet vloer gieten we, vaak in delen.

Verschillen in kleuren en prijs

Qua aanbod aan kleuren is er ook een duidelijk verschil tussen de twee vloersoorten. Bij een betonnen vloer is de standaard kleur grijs, maar kan er ook enig pigment worden toegevoegd waardoor je een beetje kleur krijgt. Een giet vloer kan in heel veel kleuren worden ingekocht. U kunt kiezen voor een ‘’beton look’’, maar het is ook mogelijk om een egaal witte vloer of een vloer in een heldere kleur uit te kiezen.

Qua prijzen zitten de twee soorten ook redelijk ver uit elkaar. Omdat een betonnen vloer vaker als ondervloer wordt gebruikt en minder functionaliteit heeft, is deze goedkoper in prijs dan een giet vloer. De prijs voor beton bedraagt ongeveer €40,- per vierkante meter, tegenover de hogere kwaliteiten giet vloer voor ongeveer €70,- per vierkante meter.

 

Bekijk ook de verschillen tussen linoleumvloer en marmoleumvloer.