Verschillen tussen industriële automatisering en handwerk

Inhoudsopgave

Er is een gigantisch verschil tussen handwerk en industriële automatisering. Wat vroeger uitgevoerd werd door mensen, wordt nu in veel gevallen gedaan door machines en robots. Industriële automatisering zorgt voor verhoogde productiviteit; de producten zijn dus een stuk sneller af. Daarnaast is industriële automatisering een kostenbesparing op de lange termijn omdat er voor veel taken geen werknemers meer nodig zijn. De mensen die nog producten met de hand maken, maken juist veel uniekere producten. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen industriële automatisering en handwerk.

Voorbeelden van industriële automatisering

Tegenwoordig heeft elk groot bedrijf Industrial automation. In de fabrieken van deze bedrijven verlopen de meeste processen volledig automatisch. Wanneer je aan voorbeelden van automatische industrialisering denkt, denk je vaak aan de lopende band die producten verplaatst door een fabriek heen. Andere voorbeelden van industriële automatisering zijn robots die producten verpakken, of metaal of hout doorsnijden. Ook zijn er machines die productonderdelen volledig automatisch in elkaar zetten tot een eindproduct. De kwaliteitscontrole van de machines loopt de afgelopen jaren ook steeds vaker automatisch. Er zijn vele verschillende soorten automatiseringstechnieken. Welke techniek gebruikt wordt in welke machine is afhankelijk van de toepassing. Een van de meest gebruikte automatiseringstechnieken wordt Distributed Control Systems genoemd (afgekort DCS). Met dit controlesysteem kunnen processen onder andere aangestuurd en gemonitord worden. Je kunt hierbij denken aan het openen en sluiten van een luik. Een andere veelgebruikte automatiseringstechniek wordt ERP genoemd. Dit systeem houdt de administratie en financiën bij. Ook Motion Control is een veelgebruikte automatiseringstechniek. Motion control bevordert de doorloopsnelheid van machines. Zo zijn er nog veel meer automatiseringstechnieken.

Voorbeelden van handwerk

In elk groot bedrijf wordt, zoals je net hebt kunnen lezen, gebruik gemaakt van industriële automatisering. Echter maken de kleine bedrijfjes hier vaak minder gebruik van. Denk aan meubelmakers, pottenbakkers en ander creatief vakmannen. In deze gevallen worden de producten vaak langzaam gemaakt, en wordt er uitgebreid en zorgvuldig aan een product gewerkt. Ook zijn de gemaakte producten vaak uniek. 

Wat past bij jouw bedrijf?

Wanneer je een groot bedrijf begint, van plan bent om veel massaproducten te verkopen, en als doel hebt om veel geld te verdienen, is gebruik maken van industriële automatisering eigenlijk een must geworden. Zonder industriële automatisering kun je de concurrentie namelijk niet wegspelen. Ben je echter van plan om een klein bedrijfje op te starten, houd je ervan om producten uniek en met de hand te maken, en ben je niet gesteld op een miljoenenwinst? Dan is gebruik maken van industriële automatisering geen must.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *