Verschillen tussen het moderne dieet en het paleo dieet

Inhoudsopgave

Het paleo tijdperk wordt ook wel de steentijd genoemd. Dit is de periode 10.000 jaar voor Christus. De mens leefde toen nog als jagers en verzamelaars. Naar schatting leerde de mens ongeveer 10.000 voor Christus om vee te houden en gewassen te telen. Voordat de veeteelt en landbouw hun intrede deden at de mens anders dan nu. Een dieet wat verwijst naar deze oude eetgewoonten wordt het paleo dieet genoemd. In dit artikel zullen we bekijken wat de belangrijkste verschillen zijn tussen ons moderne dieet en het paleo dieet.

Ons moderne dieet

Om de verschillen tussen het moderne dieet en het paleo dieet helder te krijgen is het goed om uiteen te zetten wat ons huidige dieet kenmerkt. Ons moderne dieet wordt gekenmerkt door veel bewerkte voedingsmiddelen. We zijn verder van de natuur af dan ooit. In de supermarkt is 80% tot 90% van de voedingsmiddelen bewerkt. Bewerkte voedingsmiddelen zijn in veel gevallen ongezonder dan onbewerkte voedingsmiddelen. Dit komt door allerlei toevoegingen die in het voedsel worden gedaan. Denk daarbij aan conserveermiddelen, smaak-, kleur- en geurstoffen.

In veel bewerkte voedingsmiddelen zitten toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten. Deze maken het eten ongezond. Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Door deze pieken in de bloedsuikerspiegel krijgen mensen schommelingen in hun energieniveau en het heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Door de pieken in de bloedsuikerspiegel is veel insuline nodig om de glucose uit het bloed op te kunnen nemen. Het probleem hiervan is dat verhoogde insulinespiegels zorgen voor de opslag van vet. Hierdoor krijgen veel mensen overgewicht door het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten.

Het paleo dieet

Het paleo dieet is het dieet zoals de jager-verzamelaar (waarschijnlijk) at. We weten niet zeker wat de jager-verzamelaar at maar wetenschappers hebben aan de hand van verschillende onderzoeken goede inschattingen kunnen maken. Deze inschattingen zijn gebaseerd op de gebieden en streken waarin de mens leefde en het voedsel wat gedurende de verschillende seizoenen voorhanden geweest moet zijn. Ook zijn gemummificeerde lichamen onderzocht en hebben onderzoekers het gebit bestudeerd van gevonden lichamen.

Het zal je niet verbazen dat men in de oertijd heel anders at dan nu. Men at meer vlees en vis en was aangewezen op de vruchten, groenten, noten, zaden en pitten die in de natuur te vinden waren.

Tegenwoordig eten we ook nog redelijk veel vlees. Toch is er een belangrijk verschil met het vlees wat de oermens at. Het vlees wat de oermens at was afkomstig van wilde dieren. Dit vlees was magerder dan het vlees wat tegenwoordig in de supermarkt ligt. Wilde dieren kunnen immers vrij rondlopen terwijl de dieren, in ieder geval in de winter, tegenwoordig op stal staan.

Wilde dieren eten gras en gewassen die ze buiten vinden. Hun voeding bepaalt de samenstelling van hun vetzuren. Wilde dieren bevatten hierdoor veel omega 3 vetzuren en weinig omega 6 vetzuren. Dieren die tegenwoordig afkomstig zijn van de veeteelt bevatten juist weinig omega 3 vetzuren en veel omega 6 vetzuren. Dit komt door het voer wat de dieren krijgen. Om de dieren snel te laten groeien krijgen ze veevoer waar soja en mais inzit. Dit is ongunstig voor de gezondheid van mensen, die het vlees eten. Om ontstekingen in het lichaam af te remmen zou je juist veel omega 3 en weinig omega 6 moeten eten, zoals in het paleo het geval was.

Voordat we vee gingen houden gebruikten we geen zuivel en dronken we geen melk van dieren. Aan het drinken van melk heeft ons spijsverteringsstelsel moeten wennen omdat we hier evolutionair niet op ingericht waren. In West-Europa kunnen de meeste mensen melk verdragen maar in gebieden, zoals Azië, waar men geen koeien hield kan men geen melk verdragen.

Voordat de landbouw zijn intrede deed aten we geen granen en geen peulvruchten zoals soja. Granen, met name tarwe, zijn ook lastig te verteren voor het menselijk lichaam. Dit komt omdat tarwe gluten bevatten. Dit is een eiwit wat lastig af te breken is. Granen zijn erg goedkoop. Tarwe wordt bewerkt en in veel voedingsmiddelen gebruikt. Vaak dient het als goedkope vulling van voedingsmiddelen of het wordt gebruikt als bindmiddel. Tarwe zit in zeer veel voedingsmiddelen, ook in voedingsmiddelen waarvan je dat niet verwacht, zoals vleeswaren, sauzen en soepen.

Soja is een voedingsmiddel wat ook goedkoop is om te verbouwen. Het wordt ook wel gebruikt vanwege de eiwitten die het bevat. Soja bevat veel omega 6 vetzuren die ontstekingsbevorderend op het lichaam werken. Soja kan bij mannen ook de hormoonhuishouding negatief beïnvloeden.

De verschillen samengevat

Als het paleo dieet vergelijken met ons moderne dieet dan zijn de belangrijkste verschillen:

  • Granen
  • Peulvruchten
  • Zuivel
  • Vlees uit de veeteelt

Waarom het paleo dieet volgen?

Veel mensen die het paleo dieet volgen doen dit om hun gezondheid te verbeteren. Bij het paleo dieet mag je wel onbewerkte voedingsmiddelen en worden bewerkte voedingsmiddelen uitgesloten. Dit is veel beter voor de bloedsuikerspiegel en de algehele gezondheid. Het paleo dieet wordt ook gevolgd om mee af te vallen. Het afvallen is eigenlijk een automatisch gevolg van het uitsluiten van bewerkte voedingsmiddelen waardoor er een stabielere bloedsuikerspiegel ontstaat.