De verschillen tussen motion graphic en animatie

Inhoudsopgave

Het is vaak moeilijk te onderscheiden van elkaar: motion graphic en animatie. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee termen. Beide manieren zijn ideale manieren om bezoekers te trekken naar je website of ze langer te laten blijven. Maar ook social media pagina’s werken vaak met motion graphic design en animatie. Maar wat is het verschil nou precies? Om daar achter te komen moet je eerst weten wat de twee termen precies betekenen.

Wat is motion graphic

Allereerst motion graphic. Want wat is dit nou precies? Kort samengevat: motion graphic is het tot leven brengen van grafische vormgeving. Dit houdt in dat een stilstaand beeld gaat bewegen. Dit kan van alles inhouden: van grafieken die bewegen om je zo duidelijk de veranderingen te laten zien tot een menubalk op een website die ineens tevoorschijn komt. Een ander veelvoorkomend voorbeeld is het laten bewegen van een logo. Zo zie je wel eens op een website dat een logo ronddraait of groter wordt. Dit noemen we motion graphic.

Wat is animatie

En dan nu animatie. Animatie is eigenlijk ook het tot leven brengen van stilstaand beeld. Tot zover is het dus weinig verschillend aan motion graphic. Toch is er wel degelijk verschil. Een belangrijk kenmerk van animatie is namelijk storytelling. Storytelling is, zoals het woord al zegt, het vertellen van een verhaal. Je trekt de kijker mee in wat je laat zien. Op deze manier maak je een diepere connectie met de kijker. Vaak wordt dit gedaan door gebruik te maken van karakters die iets meemaken. Animatie kan eigenlijk van alles zijn: van tekenfilms tot anime.

Motion graphic

Wat zijn de verschillen tussen motion graphic en animatie?

Zoals je hebt kunnen lezen lijkt motion graphic en animatie in min of meerdere mate op elkaar. Beide heeft het te maken met het tot leven brengen van stilstaande beelden. De twee termen overlappen elkaar, waardoor het vaak moeilijk te onderscheiden is. Eigenlijk is animatie de alomvattende term voor alles dat beweegt en is motion graphic een onderdeel van animatie. Je gebruikt het om bijvoorbeeld je website er professioneel uit te laten zien en bezoekers langer op je pagina te houden. Maar om het eenvoudig te houden kan je het eigenlijk heel simpel uitleggen. Motion graphic is om te informeren en animatie om te entertainen. Zolang het maar van bewegende beelden gebruik maakt.