Verschillen tussen borstimplantaten

Borstimplantaten

Inhoudsopgave

Jaarlijks worden er ruim vijftienduizend borstimplantaten geplaatst bij vrouwen, bij drie kwart van die plaatsingen komt dat doordat vrouwen niet tevreden zijn over de grootte en de vorm van hun borsten. Maar ook omdat ze terug willen naar hun oorspronkelijke borstomvang na bijvoorbeeld een zwangerschap of een correctie van ongelijke borsten. Andere vrouwen hebben borstimplantaten doordat ze één of beide borsten missen nadat ze behandeld zijn tegen mastopathie – dat zijn knobbeltjes in de borst wegens borstkanker.

Borstimplantaten met siliconen of fysiologische zout opvulling?

Siliconen borstimplantaten worden al sinds de jaren zestig gebruikt, hierdoor is deze vorm van implantaten in een vergevorderd stadium, tegenwoordig kun je kiezen voor 2 soorten siliconen. De stevige siliconen zijn gemaakt van een geleiachtige gel, terwijl de zachte meer op een vloeistof lijken. Hierdoor zorgen de implantaten, gemaakt van zachte siliconen, voor een natuurlijker aanzicht en het geeft een kleiner litteken bij het plaatsen. Stevigere implantaten zijn veiliger, doordat er minder kans is op het lekken van vloeistof, hierdoor hebben ze ook een langere levensduur.

Implantaten met zoutwateroplossing

De borst implantaten met fysiologisch zout, worden pas sinds enkele jaren gebruikt. Deze implantaten zijn gevuld met een zoutwateroplossing. Het implantaat wordt leeg ingebracht, waarna er door middel van een injectie de oplossing wordt ingespoten. Hierdoor hoeft er maar een kleine incisies (snede in het lichaam) gemaakt te worden. Daarnaast mocht de implantaat gaan lekken, zal het geen schadelijke effecten geven aan het lichaam, doordat de zoutoplossing veilig geabsorbeerd kan worden.

Lees ook: verschillen tussen tattoo en permanente make-up.

Ronde of anatomische implantaten?

Beide vormen van borstimplantaten kunnen zowel gemaakt zijn van siliconen of met een fysiologische zout opvulling. Vrouwen die liever meer volume aan de bovenkant van hun borsten hebben, waardoor er onder andere een voller en duidelijker decolleté ontstaat, zullen kiezen voor de ronde vorm. Deze vorm zorgt er namelijk voor dat de borsten duidelijk vergroot worden. De anatomische vorm zorgt er daarentegen voor dat de natuurlijke vorm van de borsten worden nagebootst.

Taps toelopend profiel
Dit komt doordat deze vorm van borstimplaten een zogenoemd ‘taps toelopend profiel’ heeft. Dit betekend dat de vorm steeds smaller wordt naarmate het vanaf de onderkant naar de bovenkant van het implantaat gaat. Mocht je graag grotere borsten krijgen tips, dan wordt de ronde vorm het meest geadviseerd.

Gladde of ruwe implantaten?

Gladde implantaten hebben een glanzend oppervlak, hierdoor glijdt het makkelijker in het borstweefsel waardoor het zorgt voor een sneller herstel in het lichaam. Daarnaast heeft het gladde implantaat ook minder kans op kapselvorming. Dat is een complicatie waarbij het lichaam een bindweefsellaag gaat vormen, zodat het lichaam beschermt wordt. Dit kan pijn en gevoeligheid als klachten opbrengen, samen met een vervorming van de borst.

Borstimplantaten met een ruw oppervlakte
Borstimplantaten met een ruw oppervlakte worden daardoor gekozen door vrouwen, die grote kans hebben op kapselvorming. Daarnaast helpt deze vorm ook voor vrouwen die een dun borstweefsel hebben, dit omdat de ruwheid verplaatsing/ beweging doet voorkomen. Wel is het plaatsen van dit soort, lastiger waardoor er kans is op een groter litteken.

Plaatsing onder of boven de borstspier?

Een submusculaire plaatsing, ofwel ónder het borstspier, zorgt ervoor dat de borst een natuurlijker uiterlijk krijgt. Hierbij is de kans op kapselvorming ook minder groot. Daarnaast bedekt het bij deze vorm, ook de bovenranden van het implantaat. Dit zorgt ervoor dat er een zachte overgang ontstaat tussen de borst en het implantaat. Deze methode vergt overigens veel hersteltijd, ook is er kans op pijn na de operatie.

Bij de sublandulaire plaatsing, ofwel boven het borstspier maar nog wel onder het klierweefsel. Wordt vooral gekozen bij vrouwen die rondere borstvormen willen hebben, het nadeel is wel dat het implantaat iets zichtbaarder is, doordat het hoger geplaatst wordt. Wel zorgt deze vorm voor een sneller herstel, doordat het minder diep geplaatst wordt.

Lees ook: Verschillen tussen massage en fysiotherapie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *