Verschillen tussen een kunstgebit en klikgebit

Inhoudsopgave

We weten allemaal wel wat de simpele omschrijving is van een kunstgebit: een gebit wat je eigen tanden vervangt. Maar stel, het kunstgebit komt vaker los en zit niet goed vast, dan komt er een klikgebit in de plaats. Nu zal je denken, wat zijn de verschillen tussen een kunstgebit en klikgebit? Als je daar graag antwoord op wilt hebben raden we je aan om even deze blog door te lezen!

 

Wat is een kunstgebit?

Bij een kunstgebit of prothese worden een paar tanden of kiezen vervangen die er niet meer zijn. Je gebit wordt dus eigenlijk met vervangende tanden opgevuld en op maat gemaakt zodat het perfect in je mond past. Stel je hebt geen kiezen meer, dan worden deze in dat kunstgebit geplaats, deze plaats je in je mond en dan heb je weer kiezen! Door de speeksel laag die tussen je tandvlees en het kunststof zit, zuigt het kunstgebit zich vast in de mond zodat het niet té gemakkelijk los kan komen. Je kunt het kunstgebit natuurlijk wel elk moment eruit halen, dat is ook belangrijk zodat je het kan reinigen en kunt slapen. Als je in aanmerking komt voor een kunstgebit kun je bij Kunstgebit Den Haag gaan, zij helpen goed bij deze procedure.

 

Kenmerken

Aan deze kenmerken kun je het best een kunstgebit herkennen.

  • Vervangt missende tanden of kiezen.
  • Makkelijk uitneembaar.
  • Zit vast door de speeksel laag tussen het tandvlees en kunststof.
  • Zit vrij en kan wel eens ongewenst uitvallen.

 

Wat is een klikgebit?

Een klikgebit kan vergeleken worden met een kunstgebit, uiteindelijk heeft het namelijk hetzelfde doeleind: een mooi geheel gebit voor de drager! Er zitten daarentegen wel verschillen tussen de twee. Iemand die voor een klikgebit gaat wil vaker wat meer zekerheid dat het gebit niet uit kan vallen. Een klikgebit is namelijk eigenlijk een kunstgebit maar met implantaten, oftewel kunstwortels. Als je een klikgebit aangemeten krijgt worden er meestal 2 implantaten (soms 4) in de onderkaak geplaatst waarop de nieuwe onderprothese op 2 drukknoppen of op een staaf wordt vastgeklikt. Het gebit kan gewoon elk moment uitgenomen worden voor te reinigen of dergelijke, maar het geeft zeker meer zekerheid dan een kunstgebit.

Kenmerken

Aan deze kenmerken kun je het best een klikgebit herkennen.

  • Vervangt missende tanden of kiezen
  • Zit stevig vast doormiddel van implantaten (kunstwortels).
  • Makkelijk uitneembaar.
  • Voelt als eigen gebit.
  • Zekerheid dat het gebit vast zit.

 

Verschillen

Zoals je aan de kenmerken al snel kunt zien, zijn er wel een paar verschillen tussen de 2 protheses. Bij een kunstgebit hoeft er namelijk niets in de mond zelf aangepast worden, en bij een klikgebit wel. Bij een klikgebit moeten er namelijk in de kaken implantaten geplaats worden en bij een kunstgebit niet. Een groot verschil is dan ook dat je bij een klikgebit meer zekerheid hebt dat het gebit goed vast zit. De procedure om een klikgebit te krijgen duurt dan ook langer dan de procedure van een kunstgebit, dat heeft natuurlijk ook te maken met het plaatsen van de implantaten. Check eens bij Kunstgebit Den Haag of zij jouw verder kunnen helpen met deze prothese!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *