Verschillen tussen een veranda en serre

Inhoudsopgave

Het is natuurlijk niet vreemd dat u in warme zomermaanden wilt genieten in uw tuin. Een veranda of een serre is hier een mooie optie voor. Je kunt door middel van beide namelijk optimaal genieten van je tuin. Daarbij komt ook nog kijken dat je meubels beschermd staan wanneer het weer een stuk slechter wordt. De vergelijking tussen een serre en veranda wordt vaak gemaakt, maar toch is het niet hetzelfde. Benieuwd naar de verschillen tussen een serre en een veranda? Wij leggen het je hieronder haarfijn uit.

Veranda’s en Serres zijn populaire aanbouwprojecten. Dit omdat ze veelal een romantisch karakter toevoegen aan uw woning. Het zijn plekken die in de winter of zomer een extra toevoeging kunnen zijn en de kwaliteit van het leven verhogen. Een serre is vooral een knusse hoek met veel uitkijk op de buitenwereld, perfect om met een boek te zitten op regenachtige dagen of in de winter. Een serre wordt in de volksmond dan ook wel eens “wintertuin” genoemd. Zo’n wintertuin is een veranda niet. Dat zou te koud zijn namelijk. Dit komt doordat een veranda veel opener is van karakter dan een serre.

verschil tussen veranda en serre

Een gesloten serre

Een serre is een stuk aanbouw met een gesloten karakter. Wat we hier mee bedoelen is dat het vaak ook kan fungeren als een extra kamer in uw woning. Een serre wordt vaak zodanig gebouwd dat er veel lichtinval is. Dit gebeurt door veel ramen in de serre te plaatsen, of de serre zelfs van glas te laten maken. Het voordeel hier aan is dat u altijd binnen zit, maar toch het idee hebt dat u van de sfeer van buiten kunt genieten. U kunt er ook voor kiezen om een schuifwand te laten aanbrengen aan uw serre. Deze kunt u dan open en dicht maken. Dit zorgt ervoor dat u toch in de zomer deels buiten kunt zitten, ondanks dat u binnen zit. Bij een serre zit u dus niet letterlijk buiten, maar toch weer wel. Iets wat een serre dus juist zo bijzonder maakt.

Een serre is niet alleen goed voor de zomer, maar u kunt ook enorm genieten van een serre in de winter. Doordat u met een serre altijd binnen zit, geeft het u ook de optie om van uw tuin te kunnen genieten wanneer het koud buiten is. Er zijn genoeg dagen waar het koud buiten is, maar de zon wel schijnt. Dit zijn bijvoorbeeld hele mooie gelegenheden om in uw serre te zitten.

veranda en serre

Open veranda

Een veranda heeft, in tegenstelling tot een serre, open muren. Wel zijn beiden overdekt. Wanneer u kiest voor een veranda dan zit u wel echt buiten. Bij een serre is dit niet het geval. Bij een veranda kunt u kiezen uit een heleboel verschillende opties. Zoals we eerder hebben aangegeven, is een serre echt een soort van extra kamer, een veranda is dit niet. Het is echt een stuk wat bij uw tuin zit. Het voordeel aan veranda’s is natuurlijk dat uw meubels het hele jaar droog staan. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken dat uw meubels in de winter goed opgeborgen moeten worden.

Een veranda zorgt er gewoon simpelweg voor dat u in de zomer de perfecte plek heeft in uw tuin om altijd te kunnen genieten van het weer. Door zijwanden toe te voegen kiest u voor meer privacy, of voor meer ondersteuning. Door meer muren toe te voegen krijgt een veranda ook vaak het gevoel van een extra kamer. De uitstraling van de veranda kunt u natuurlijk zelf kiezen. Kiest u voor iets moderns zoals aluminium, of spreekt een houten veranda u toch net iets meer aan.

Wij hopen dat u een goed beeld heeft gekregen over de verschillen tussen een veranda en een serre. U hoeft zich nu niet meer langer af te vragen welke verschillen er zijn. Hierdoor kunt u binnenkort hopelijk de juiste keuze maken voor uw tuin.