Verschillen tussen zonnepanelen en een zonneboiler

Inhoudsopgave

Zonne-energie is door de klimaatcrisis een populair alternatief voor fossiele energie. Mensen voelen zich al snel alsof ze hun steentje kunnen bijdragen aan grote problemen. En hoewel de zonnepanelen subsidie nog niet duidelijk in beeld is gebracht, kan men wel BTW aftrek gebruiken als extra voordeel. Zo wordt er niet alleen vanuit de consument, maar ook bijvoorbeeld vanuit nieuwbouw steeds meer gekeken naar het leggen van zonnepanelen. Dit kan wel eens verwarring veroorzaken waar verschillende “zonne-dingen” voor dienen. Daarom hier het verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler uitgelegd.

Met zonnepanelen kun je meer

Zonnepanelen liggen vooral op daken, maar ze zijn ook te vinden op o.a. het water. Dit om zoveel mogelijk gebruik te maken van de zonnestralen die grote oppervlakten raken. Zonnepanelen hebben de functie om de energie van de zon om te zetten in bruikbare energie. Deze wordt voor de infrastructuur en randapparatuur van bijvoorbeeld een woonhuis gebruikt. Een zonneboiler heeft de vrijheid niet om te kiezen waar de energie naartoe gaat. De boiler heeft enkel als functie om de energie van de zon om te zetten in warmte voor water. In die zin is een zonneboiler dus een aanvulling op wanneer men bijvoorbeeld voor de woning zonnepanelen in Parkstad wil laten leggen.

Zonnepanelen en soortgelijke producten worden gezien als een investering. Op het begin legt men er een beetje geld voor neer, maar het geld dat je ermee uitspaart op de reguliere energierekening zou de kosten moeten verminderen en de investering het waard maken.