Verschillen tussen een vinyl- en laminaat vloer

Inhoudsopgave

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, dan kan het soms lastig zijn om een keuze te maken. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en mogelijkheden. In deze zoektocht kan het zijn dat je op een gegeven moment de keuze moet maken tussen twee vloeren. En waarschijnlijk stuit je dan op de vraag of je beter voor een vinyl vloer of voor laminaat vloer kunt kiezen? Dat is geen makkelijke keuze! Want beide materialen hebben zo hun voor- en nadelen. Dus is het belangrijk om het verschil tussen deze vloersoorten te begrijpen voordat je een beslissing neemt. Het kan zo zijn dat de ene vloer geschikter is voor de omstandigheden in jouw huishouden dan de ander. Maar dat verschilt uiteraard per persoon. Weet je niet zeker of je vinyl of laminaat moet kiezen voor je huis? Hieronder lees je vier verschillen tussen vinyl en laminaat en over de voor- en nadelen van beiden.

Verschil in materiaal

Vinyl vloeren zijn gemaakt van PVC kunststof, terwijl laminaat wordt geproduceerd met behulp van meerdere lagen kunststof. De bovenste laag van laminaat is een duurzame hars die ontworpen is om krassen, vlekken en vervaging door zonlicht te weerstaan. De middelste laag van laminaat is meestal gemaakt van vezelplaat of spaanplaat, terwijl de onderste laag een stabiliserend steunmateriaal is. Een vinyl vloer is daarentegen weer zachter wat zorgt voor een beter loopcomfort.

Verschil in het leggen

Verschil in het leggen

Vinyl vloeren kunnen makkelijk gesneden en vastgelijmd worden en dat maakt het een stuk makkelijker om te leggen. Laminaat vloeren moeten altijd zwevend gelegd worden, wat betekent dat de planken of tegels niet gelijmd of gespijkerd worden. In plaats daarvan worden ze in elkaar geschoven en vastgezet. Laminaat moet ook altijd op maat gezaagd worden, wat het dus weer een complexere klus maakt ten opzichte van een vinyl vloer. Uiteraard zijn er hele handige tips vindbaar, waardoor de klus voor beide vloersoorten een stuk makkelijker gaat!

Verschil in prijs

Over het algemeen zijn vinyl vloeren minder duur dan laminaat vloeren. Er zijn echter ook veel luxe vinyl vloeren op de markt die net zo duur of misschien zelfs duurder kunnen zijn dan sommige soorten laminaat. Wat de kosten betreft is het echt een kwestie van persoonlijke voorkeur en het budget, maar vaak is een vinyl vloer een stuk voordeliger dan een laminaat vloer vanwege het materiaal.

Verschil in onderhoud

Zowel vinyl vloeren als laminaat vloeren zijn makkelijk schoon te maken. Met een stofzuiger kan het vuil eenvoudig verwijderd worden van beide vloersoorten. Maar ook met een dweil kun je beide vloeren schoonmaken. Vinyl vloeren zijn over het algemeen meer waterbestendig dan laminaat vloeren. Daarom is het belangrijk om bij laminaat met speciale middelen te werken bij het schoonmaken. Zo mag de vloer bijvoorbeeld niet heel nat worden omdat de planken dan krom kunnen trekken.

Nu je meer weet over de belangrijkste verschillen tussen beide vloeren, kun je makkelijker een beslissing nemen. Benieuw naar andere vloeren? Klik hier om de verschillen tussen linoleum en marmoleum vloeren te ontdekken. Kijk goed naar jouw wensen op het gebied van duurzaamheid, gebruiksgemak en de moeilijkheidsgraad van het leggen. En vind op die manier de vloer die het beste bij jou past. Voor welke vloer je ook kiest, houd altijd in gedachten dat het belangrijker is om voor kwaliteit te gaan dan voor kwantiteit. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *