Verschillen tussen FM en dab+

Inhoudsopgave

Het is maandagochtend en je rijdt rustig naar je werk met de auto. Je bent aan het genieten van de muziek op de radio. Het valt je op dat, in tegenstelling tot vroeger, de radiozender amper stoort. Je bent enorm blij met dit resultaat en je bent benieuwd naar de techniek erachter. Na rondvragen kom je erachter dat veel radiostations veranderd zijn van FM naar DAB+ radio, maar wat zijn nu exact de verschillen tussen deze twee media. In dit artikel leggen we uit wat FM en DAB+ radio inhoudt en zetten we de verschillen tussen FM en dab+ uiteen.

Betekenis van FM radio

FM staat voor frequentiemodulatie, wat aangeeft dat elk geluid wordt geproduceerd met een andere golffrequentie. Hoe wordt een FM-signaal gegenereerd? Een zendmast zet het geluid van een radiostation om in signalen die overal in het dekkingsgebied kunnen worden opgepikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische golven. De eenheid frequentie (Hz) wordt gebruikt om deze golven of trillingen uit te drukken. Je scant naar de golflengte van jouw favoriete radiostation en daardoor kan jij naar verschillende covers luisteren op de Maandagochtend.

De verschillen tussen FM en dab+

Betekenis van DAB+ radio

DAB staat voor Digital Audio Broadcoasting. DAB+ radio is de recente opvolger van DAB. Voordat DAB volledig was geïmplementeerd, werd DAB+ al welkom geheten bij de radio. Met DAB+ ontvang je nog betere kwaliteit en ontvangst op de radio. Deze radio verstuurt digitaal geluid en is overal beschikbaar. Het zijn geen radiogolven, maar kanalen waarop je de radiozender uitkiest. Het bereik is daarom veel groter en kan je bijvoorbeeld een radiostation wat in Limburg is gevestigd, in Groningen nog beluisteren. Tegenwoordig vind je ook in de nieuwste speakers en wekkerradio’s DAB+, waardoor je altijd de beste radiozenders kunt ontvangen. Benieuwd naar hoe radio via internet werkt, lees er hier meer over.

Wat is dan het verschil?

  • Je ontvangt meer radiostations via DAB+
  • Altijd kraakhelder ontvangst via DAB+. Via FM radio kan de ontvangst slechter zijn doordat de antenne niet goed werkt
  • FM radio ontvangt signaal via geluidsgolven, terwijl DAB+ radio via digitale radio-ontvangst werkt
  • Bereik van DAB+ radio is veel groter
  • Geluidskwaliteit is beter dan FM radio
  • Veel radiozenders zijn niet meer te vinden op FM radio

Kortom, DAB+ radio is de geïnnoveerd en digitale versie van FM radio. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder en zijn we gewend dat we overal bereik hebben. Je mist daarom helemaal niks van je favoriete radiostation.

Lees hier meer over de verschillen tussen muziek van vroeger en nu.