Verschillen tussen gevelisolatie en spouwmuurisolatie

Inhoudsopgave

Veel mensen denken bij het isoleren van een gevel dat gevelisolatie en spouwmuurisolatie hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. De spouw is de ruimte die zich bevindt tussen de binnen- en buitenkant van de gevel. Bij het toepassen van een spouwmuurisolatie wordt deze ruimte gevuld met isolatiemateriaal. Bij gevelisolatie is er geen spouw aanwezig waardoor er een andere oplossing gezocht moet worden om de woning te isoleren.

Gevelisolatie

Als je huis niet beschikt over een spouw maar je toch huis wilt isoleren om warmteverlies via de gevel tegen te gaan, kun je de gevel laten isoleren. Hiervoor heb je 2 mogelijkheden namelijk isoleren aan de binnengevel en isoleren aan de buitengevel.

Isolatie aan de binnengevel

Er bestaan verschillende mogelijkheden bij het isoleren van de binnenkant van de gevel. De populairste isolatie is het gebruik van gipskartonplaten. Isolatie aan de binnengevel wordt niet vaak gebruikt, dit komt omdat er veel nadelen aanzitten. Er kan namelijk condensatie ontstaan tussen de aangebrachte isolatie en de buitenmuur. Hierbij komt ook nog eens het ruimteverlies bij omdat de isolatie aan de binnenkant geplaatst wordt.

Isolatie aan de buitengevel

Omdat isolatie aan de binnenkant van de gevel verschillende nadelen heeft, kiezen veel mensen ervoor om de isolatie aan de buitenkant van de gevel te bevestigen. Isolatie aan de buitengevel kan op verschillende manieren toegepast worden. Zo kunnen er steenstrips of houten gevelbekleding geplaatst worden. In het extreemste geval kan er een extra buitenmuur gerealiseerd worden, echter moet er dan ook een nieuwe fundering gelegd worden. Daarom is dit de minst populaire vorm van buitengevel isolatie.

Spouwmuurisolatie

Bij een spouwmuurisolatie wordt de spouw, dit is de ruimte tussen 2 muren, gevuld met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is een van de gemakkelijkste, snelste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. De meeste huizen hebben een spouw, alleen huizen die voor 1920 gebouwd zijn meestal niet.

Wat is de beste manier om je huis te isoleren?

De beste manier om je huis te isoleren is door een spouwmuurisolatie te laten plaatsen. De reden hiervoor is dat bij een spouwmuurisolatie het minste gedoe is. De isolatie kan snel geplaatst worden, het is gemakkelijk te plaatsen en het is de goedkoopste manier van je huis isoleren. De kosten van spouwmuurisolatie ligt namelijk tussen de 20 en 35 euro per m2. Door deze prijzen liggen de gemiddelde kosten voor het isoleren van je woning tussen de 1600 en 3200 euro. Door het goed isoleren van je woning zal de energierekening flink omlaag gaan. Hierdoor verdien je de spouwmuurisolatie kosten binnen 3 tot 5 jaar terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *