Verschillen tussen schuldhulpverlening en schuldsanering

Inhoudsopgave

Het aantal Nederlanders met geldproblemen neemt jammer genoeg ieder jaar toe. Wat het vooral zo lastig maakt, is om uit de schulden te komen en te blijven. De oorzaak van de geldproblemen moet natuurlijk worden aangepakt. Daar komt schuldhulpverlening om de hoek kijken. Dit is iets anders dan schuldsanering. Hieronder kan je de belangrijkste verschillen zien.

Wat is schuldhulpverlening?

Schuldhulpverlening houdt in dat de inkomsten en uitgaven worden beheerd door een schuldhulpverlener. Deze persoon rekent uit wat er maandelijks binnenkomt en wordt uitgegeven. Zo wordt duidelijk wat er tijdens het traject van schuldhulpverlening kan worden uitgegeven.

Schuldhulpverlening heet niet voor niks schuldhulpverlening. Er moet iedere maand een bedrag overblijven. Het geld dat overblijft, wordt uitgekeerd aan de schuldeisers. Schuldhulpverlening kan, als er een betalingsregeling kan worden getroffen, zo voorbij zijn. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoogte van de schulden én van hoeveel er maandelijks aan inkomsten binnenkomt.

Waar houdt schuldhulpverlening op?

Bij schuldhulpverlening wordt de volledige schuld afgelost. Vandaar ook dat dit traject in sommige gevallen wel even kan duren. Het bedrijf of de instelling dat de schuldhulpverlening coördineert zal in de gaten houden of er schuldeisers zijn die nog rente in rekening brengen, ook nadat alle schulden zijn afgelost.

Het voornaamste verschil tussen schuldhulpverlening en sanering van de schulden, is dat bij het laatste niet de complete schuld moet worden afgelost. Ook is hierbij wettelijk bepaald hoeveel er aan leefgeld wordt ontvangen. Na drie jaar zijn de resterende schulden kwijtgescholden, terwijl bij schuldhulpverlening in een bepaalde periode alles wordt terugbetaald.

Het voordeel van schuldhulpverlening is dat er meer vrijheid overblijft. Zo is er niet altijd een bewindvoerder nodig, wordt er geen melding bij BKR in Tiel gemaakt, en er kan nog enigszins normaal worden geleefd.

Waar houdt schuldhulpverlening op

Aanmelden voor schuldhulpverlening

Een ander belangrijk verschil is dat mensen zich voor schuldhulpverlening kunnen aanmelden. Dit kan bij de onderneming die de schuldhulpverlening op zich gaat nemen, of bij de gemeente. Als er geen overeenkomst met de gemeente of de schuldeisers kan worden gesloten, dan komt de rechter in beeld. Dit wordt wettelijke schuldsanering genoemd.

Een tussenstap in de schuldhulpverlening is dat er een minnelijke regeling wordt getroffen. Ook dit is niet ideaal, maar in dit geval hoeft de rechter zicht niet uit te spreken.

Schuldhulpverlening heeft enige vrijheid

Kijk, iemand die in de schulden zit, gaat niet de meest makkelijke periode tegemoet. Met een betalingsregeling in de schuldhulpverlening is er nog enige vorm van vrijheid. Daarom heeft, mocht de keuze zich voordoen, schuldhulpverlening altijd de voorkeur. Dit is ook de insteek van rechters.

Pas als schuldhulpverlening niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt er naar andere mogelijkheden gekeken. In eerste instantie gaat het dan om een minnelijke regeling. Pas daarna komt de gang naar de rechter in beeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *