Verschillen tussen een kamer, studio en appartement

Inhoudsopgave

Je gaat op jezelf wonen en je bent opzoek naar een woonruimte. Zoek je voor een kamer, een appartement of een studio? Wat zijn hier nou eigenlijk de verschillen van? En wanneer moet je voor het één of het ander kiezen? In deze blog leggen wij het voor je uit.

Een kamer

Deze woonruimtes worden over het algemeen gezocht door studenten in grote steden. Meestal zijn er in een huis meerdere kamers die verhuurd worden. Een kamer binnen een huis bestaat meestal uit één ruimte van slechts een paar vierkante meter. De voorzieningen in het huis zoals een badkamer, keuken, wc en tuin deel je. In sommige gevallen kun je ook een kamer huren in het huis van de huiseigenaar zelf. Oftewel de huiseigenaar woont hier zelf ook. Voor de meeste mensen is een kamer huren de eerste stap binnen het zelfstandig wonen. Meestal gaan ze na hun studie zelfstandig wonen in bijvoorbeeld een studio of appartement.

Een studio

Een studio is vergelijkbaar met een kamer. Het is namelijk een appartement dat maar uit één kamer bestaat. Echter bevinden zich in een studio vaak in dezelfde ruimte een woon- en slaapkamer, evenals een keuken. De badkamer en wc bevinden zich meestal in een aparte ruimte. Het grote voordeel van een studio is dus dat je niks hoeft de delen, je hebt alles lekker voor jezelf. Omdat alles zich in één ruimte bevindt, gebruiken veel mensen een scheidingswand om toch meerdere ruimtes te creëren. Omdat een studio meer eigen voorzieningen heeft, ligt de huurprijs vaak een stuk hoger dan een kamer. Dit hangt ook af van de locatie waar je een studio huurt.

Een appartement

Een appartement onderscheidt zich weer van de twee bovenstaande doordat de woonruimte uit minimaal twee aparte ruimtes bestaat. Waar een studio meestal een aparte badkamer en wc heeft, is dit bij een appartement altijd zo. Vaak is er bij een appartement ook een buitenruimte of balkon bij inbegrepen. Omdat appartementen meestal een groter oppervlakte hebben, worden deze ook vaak gezamenlijk verhuurd voor twee of meerdere vrienden of een stel.
De volgende stap na een appartement te hebben gehuurd is meestal het kopen van een huis. In grote steden kun je hier het beste een makelaar voor inschakelen zoals een makelaar in Den Bosch.

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar het verschil tussen een penthouse en een appartement? klik dan hier!