Verschillen tussen Nieuw-Zeeland en Australië

Inhoudsopgave

Vraag je je af wat het verschil is tussen Australië en Nieuw-Zeeland? Misschien is het je opgevallen dat de een groter is dan de ander. Dat is een goed begin, maar er zijn nog veel meer verschillen, van de mensen tot het klimaat tot het accent, de dieren en de vlag.

Laten we, voor we erin duiken, eerst Australië en Nieuw-Zeeland met elkaar vergelijken. Als voormalige Britse kolonies maken beide landen deel uit van het Gemenebest, ze houden van dezelfde sporten (cricket, rugby en voetbal), hebben allebei ongelooflijke stranden, bezienswaardigheden en wijngebieden.

 

Hier zijn zeven van de belangrijkste verschillen tussen Australië en Nieuw-Zeeland.

 

1. Het accent is anders

Als je uit Australië of Nieuw-Zeeland komt, zul je denken dat de accenten heel anders zijn. Maar voor een buitenstaander (die zou kunnen denken dat de twee naties door een brug met elkaar zijn verbonden) zijn de accenten van Aussies en Kiwi’s moeilijk te onderscheiden. Er zijn een paar eenvoudige hints om naar te luisteren – de eerste is klinkers. Aussies houden ervan om hun klinkers uit te trekken en woorden in te korten. George is meer als “Geoorge”. Middag is arvo (lees: aaarrvo). Iets simpels als “no” kan “naaah” of “noooh” zijn.

Nieuw-Zeelanders spelen ook met klinkers. Alles voelt een beetje meer nasaal aan, dus een “I” heeft een “U” klank. Fish and chips = fush en chups. Giechel niet te veel als je rekening in Nieuw-Zeeland op zes dollar komt.

2. De vlag is (enigszins) verschillend

Ja, beide vlaggen hebben de Britse Union Jack in de linkerbovenhoek. Ja, op beide vlaggen staat de ster van het Zuiderkruis aan de rechterkant. MAAR de Australische vlag heeft twee extra sterren – een kleine bij het kruis en een grote onder de Union Jack. Ondertussen heeft de vlag van Nieuw-Zeeland slechts vier sterren, maar ze zijn rood met een witte omlijning. Ja, de verschillen tussen de vlag van Australië en Nieuw-Zeeland zijn klein, maar ze zijn wel belangrijk.

3. Er zijn geen gevaarlijke dieren in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland kun je door het lange gras rennen zonder je zorgen te maken. Dat is iets wat je in Australië niet zou doen, dankzij al die dodelijke slangen, spinnen en andere beestjes die je zouden kunnen doden. Toen de twee landen zo’n 85 miljoen jaar geleden fysiek van elkaar werden gescheiden, zijn de dieren van Nieuw-Zeeland op de een of andere manier niet op dezelfde manier geëvolueerd.

 

Je kent waarschijnlijk de bekendste inheemse dieren van Australië – de koala, kangoeroe, wombat, emoe, slangen en krokodil. Misschien ken je ook het vogelbekdier of vogels zoals de kaketoe of buideldieren?

In Nieuw-Zeeland is het beroemdste inheemse dier de kiwi, een bruine loopvogel met een lange snavel. Je vindt er andere unieke vogels en papegaaien zoals de kea, tui, geeloogpinguïn, kleine blauwe pinguïn, pelsrobben en dolfijnen.

4. Nieuw-Zeeland heeft alle vulkanen en Australië heeft alle woestijnen

Australië en Nieuw-Zeeland hebben zeer verschillende landschappen en klimaten. Nieuw-Zeeland ligt op een grote breuklijn die aardbevingen en vulkanische activiteit veroorzaakt die het kleine land heeft gevormd met vulkanen, fjorden, weelderige bossen, geothermische bronnen, alpenmeren, besneeuwde bergen, eilanden, zandstranden en kalksteengrotten. Het is geen wonder dat Nieuw-Zeeland in wezen één grote Lord of the Rings filmset is. De trilogie werd volledig in Nieuw-Zeeland gefilmd op meer dan 150 locaties op zowel het Noord- als het Zuidereiland.

Australië is in vergelijking veel droger dan Nieuw-Zeeland. Zeg maar dag tegen de Outback met de iconische rode rots Uluru, weinig regen en veel woestijn. In het noorden van het land stap je vanuit een vochtig begroeid tropisch regenwoud zo op witte zandstranden waar het Great Barrier Reef de kustlijn kust. In het zuiden kun je naar een besneeuwde bergtop klimmen en in de wintermaanden zelfs skiën. Omdat Australië een groter land is, is er meer variatie in landschappen om te verkennen.

5. Verschillen in het vieren van de inheemse cultuur

Het is gemakkelijk om Australië en Nieuw-Zeeland eenvoudigweg als Engelssprekende landen te zien. De waarheid ligt iets gecompliceerder, want er waren natuurlijk al mensen op dit land. Nieuw-Zeeland toont veel respect voor en is trots op zijn inheemse Maori cultuur en bevolking. Maori is een officiële taal in Nieuw-Zeeland en je zult merken dat de lokale bevolking van zowel Maori als niet-Maori afkomst woorden in het Engels inpeperen als ze spreken. Sommige borden zijn zowel in het Engels als in het Maori gesteld, er is een tv-kanaal gewijd aan nieuws en programma’s in de Maori taal en je zult Nieuw-Zeelandse sportteams de Haka, een ceremoniële oorlogsdans, zien uitvoeren voor een grote wedstrijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *