Nederland moet 95% CO2 reduceren tot aan 2050. Een van de grootste uitdagingen bij deze CO2-reductie is het uitfaseren van aardgas in alle miljoenen woningen. Om dit mogelijk te maken stimuleert de Rijksoverheid de aanschaf van apparaten die het gebruik van aardgas vervangen of verminderen. Dit is hard nodig, want bijna 1.000 woningen moeten per dag verduurzaamd worden om de doelstellingen van 2050 te halen.
Twee apparaten waarvoor nu subsidies beschikbaar zijn, zijn de warmtepomp en de zonneboiler. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) stelt in 2020 zo’n 100 miljoen euro subsidie beschikbaar en de verwachting is dat deze regeling tot 2030 blijft lopen. Maar welk apparaat moet je aanschaffen? Een warmtepomp of een zonneboiler.
Het grootste verschil tussen een warmtepomp en zonneboiler is dat niet alleen met een zonneboiler een heel huis verwarmd kan worden. De zonneboiler zorgt voor de opwekking van warm water waardoor het gasverbruik afneemt. De warmtepomp kan de gehele cv-ketel vervangen en levert dan zowel al het warme water als ruimteverwarming voor de woning. De zonneboiler is daarmee een mooie aanvulling op een warmtepomp.