Verschillen tussen platina en palladium

Inhoudsopgave

Het is enerzijds wel te begrijpen dat de edelmetalen platina en palladium vaak door de war worden gehaald. Op het eerste oog komen ze ook erg overeen. Beide hebben een grijs-zilvere glans, en dan behoren ze ook nog eens tot dezelfde groep, de zogeheten platinagroep. Toch zijn er wel degelijk verschillen te constateren na een beetje onderzoek. Om de verschillende te achterhalen moeten we eerst even wat meer te weten komen over beide.

Platina

Beide chemische elementen zijn met het blote oog qua looks niet te onderscheiden, tenzij je bekend bent in het vakgebied. Kenmerken die echter alleen gelden voor platina zijn bijvoorbeeld een smeltpunt van 2 graden en een kookpunt van 3825 graden. Kenmerkend aan platina is ook de vrij hoge dichtheid van 22 gram per kubieke centimeter.

Je vindt platina terug in verschillende voorwerpen. Ooit gehoord van een platina plaat? Dit is een plaat die artiesten kunnen ontvangen als een nummer een x aantal geluisterd word. Deze wordt dan bescherm door platina. Ook veel sieraden en juwelen worden van platina gemaakt. Hetzelfde geld voor auto-onderdelen. Dit heeft alles te maken met het feit dat platina goed tegen roest kan. Ideaal voor producten of voorwerpen die een leven lang mee moeten kunnen.

Palladium

Eerder werd al vermeld dat zowel platina als palladium onderdeel uitmaken van de platinagroep. Van deze groep, die verder bestaat uit 4 andere edelmetalen, heeft palladium de minste dichtheid: 12 gram per kubieke centimeter. Verder heeft palladium een smeltpunt van 8 graden en een kookpunt van 2963 graden. Palladium kan ook vrij goed tegen roest, maar niet zo goed als broertje platina. Zo kan een zwavelzuur het metaal al behoorlijk aantasten.

In de praktijk wordt palladium bijvoorbeeld gebruik in laagspannings elektrische contacten, maar ook in veel muziekinstrumenten. Althans, de veren daarvan. Ook worden er nog steeds munten van gemaakt. Dit is voor spaarders en collectors interessant. Zo kun je bijvoorbeeld een palladium maple leaf munt kopen, een Canadees betaalmiddel. Een munt bestaat uit bijna 100% palladium. Ga je een palladium maple leaf munt kopen moet je even op je portemonnee letten. Omdat palladium zo schaars is kan de prijs van zo’n munt al gauw oplopen tot, schrik niet, meer dan 3000 euro!