Het verschil tussen WCAG 2.1 en WCAG 2.2

digitale toegankelijkheid

Inhoudsopgave

Online toegankelijkheid wordt steeds belangrijker. In een tijd waarin we steeds meer online regelen, van aankopen tot overheidszaken, is het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de digitale wereld. Ook met een handicap. Voor deze mensen zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) richtlijnen gemaakt. Deze richtlijnen helpen ontwikkelaars om digitale content te creëren die gebruikt kan worden door iedereen, ongeacht hun vermogen of beperkingen. In juni 2021 heeft het World Wide Web Consortium (W3C) de nieuwste versie van deze richtlijnen uitgebracht: WCAG 2.2. In deze blog bespreken we de belangrijkste verschillen tussen WCAG 2.1 en WCAG 2.2.

WCAG 2.1: De belangrijkste richtlijnen

WCAG 2.1 is uitgebracht in 2018 en bevat een set van 13 richtlijnen die zijn onderverdeeld in vier principes: waarnemen, bedienen, begrijpen en robuustheid. Elk van deze principes bevat specifieke richtlijnen voor het verbeteren van de toegankelijkheid van digitale content voor mensen met een verschillende handicap.

Het belangrijkste doel van WCAG 2.1 is om de toegankelijkheid te verbeteren voor mensen met motorische, visuele en auditieve beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan slechtziende en dove mensen. Enkele van de belangrijkste richtlijnen in WCAG 2.1 zijn onder andere:

  • Het gebruik van alternatieve tekst voor afbeeldingen en andere niet-tekstuele inhoud om de informatie toegankelijker te maken voor gebruikers met visuele beperkingen.
  • Het zorgt voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrondkleuren om het lezen voor mensen met visuele beperkingen te vergemakkelijken.
  • Het gebruik van ondertiteling en transcripties voor video’s en audio-inhoud om het begrip voor gebruikers met auditieve beperkingen te verbeteren.
  • Het zorgt voor toetsenbordnavigatie voor gebruikers die geen muis kunnen gebruiken vanwege motorische beperkingen.

 WCAG 2.2: De belangrijkste veranderingen

WCAG 2.2 is de nieuwste versie van de richtlijnen en bevat een set van 9 nieuwe richtlijnen, waarvan 3 voor de huidige content en 6 nieuwe richtlijnen voor toekomstige content. Het doel van WCAG 2.2 is om de toegankelijkheid te verbeteren voor mensen met cognitieve, leer- en taalbeperkingen, evenals voor mobiele apparaten.

Toevoegingen voor gebruikers met cognitieve beperkingen

Een van de belangrijkste toevoegingen in WCAG 2.2 is de nadruk op het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met cognitieve beperkingen. Deze gebruikers hebben vaak moeite met het begrijpen van complexe instructies en kunnen gemakkelijk worden afgeleid door overmatige afleidingen op de website. Voor de mensen met een beperking als deze zijn daarom nieuwe richtlijnen bedacht.

Veranderingen in verband met mobiele apparaten

Een van de belangrijkste veranderingen in WCAG 2.2 is de focus op mobiele apparaten. Met de groei van mobiele apparaten en het toenemende gebruik van smartphones en tablets, wordt het steeds belangrijker om digitale content toegankelijk te maken op deze apparaten. Daarom zijn er drie nieuwe richtlijnen bedacht in WCAG 2.2:

  • Gebaren: zodat mensen met een motorische beperking een mobiele site of app gemakkelijk kunnen bedienen.
  • Bewegingssensoren: hiermee moeten sensoren gemakkelijk te kalibreren zijn zodat mensen met een motorische beperking digitaal toegankelijk zijn op hun mobiel.
  • Doelgebieden: knoppen moeten groot genoeg zijn zodat mensen met een motorische stoornis gemakkelijk een website of app kunnen bedienen.

De belangrijkste verschillen tussen WCAG 2.1 en WCAG 2.2 zijn dus de nieuwe toevoegingen waarmee mensen met een cognitieve of motorische handicap tot digitaal toegankelijk kunnen zijn. Hierbij ligt vooral de focus op het gebruik van mobiele apparaten en cognitieve beperkingen. We hopen dat jij nu weet wat de verschillen zijn tussen WCAG 2.2 en WCAG 2.2!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *