Inhoudsopgave
Het verschil van zomertijd en wintertijd, en de achterliggende gedachte van deze twee tijdtypen werd op ludieke wijze uitgelegd door Arjan Lubach in oktober 2018, in het gelijknamige programma Luback op Zondag.
Iemand in mijn directe omgeving gaf bij het instellen van de zomertijd in 1977 aan; ”Ik doe aan al die onzin niet mee”. We zijn door de eeuwen heen op wintertijd ingesteld geweest. Dit was zelf al voor het samengaan van de huidige Europese Unie, en laat het nu net die zijn die vanuit Brussel de gemoederen weer flink doet opwaaien.
Het ezelsbruggetje dat in het voorjaar de klok vooruit gaat en in het najaar “na”ar achteren, blijft nog steeds van toepassing tot de dag van vandaag.
Verschillen zomertijd ten opzichte van wintertijd
De grootste verschillen tussen zomertijd en wintertijd liggen in het feit dat het in de ochtend iets je later licht wordt, en dat de zon niet om twaalf uur hoog aan de hemel staat maar rond éénen. Het grootste voordeel van de zomertijd is dat het ’s avonds lekker lang licht blijft, en dat zeker gedurende de warme zomermaanden de zwoele avonden zeer plezierig kunnen zijn.
De grootste verschillen tussen wintertijd en zomertijd liggen er in dat het in de ochtend uren vroeger licht wordt, en dit hoofdzakelijk de verkeersveiligheid in de guurdere en nattere maanden van het jaar ten goede komt. In de meeste maanden kun je dus bij licht naar werk of school, maar ook weer vice versa bij daglicht, en dit heeft uiteraard zijn voordelen, daar ook de verkeersomstandigheden en de gladheid van het wegdek in die maanden parten spelen. Om nog maar over de betere zichtbaarheid te zwijgen.
Zomertijd Discussie
Vanwaar nu de Europese discussie rond zomertijd en wintertijd? Elk jaar wordt er twee keer aan de klok gesleuteld en dit heeft uiteraard diverse uitwerkingen op onze computersystemen die overal in ons leven zijn. Tevens blijft zelf na bijna 30 jaar zomertijd nog steeds twee keer per jaar onduidelijkheid over de klok naar voren of naar achterdat lijdt tot verliezen bij bedrijven en overheden. We zouden dus best zonder die omzetting van de tijd kunnen leven.
Als we voor één tijd gaan kiezen, dan zullen we als inwoners van Europa daar gewoon mee moeten leren leven, en is er geen man overboord, echter we zullen er wel rekening mee moeten houden dat als we voor zomertijd kiezen, deze keuze ook in de winter zal blijven bestaan.
De keuze zal door de Europese landen genomen worden, en dan zal er een beleid komen, waarin maar één tijd aangenomen gaat worden, en zal het verschil tussen zomertijd en wintertijd voor altijd verdwijnen.