Verschillen tussen opstalverzekering en inboedelverzekering

Inhoudsopgave

In Nederland ben je als auto-eigenaar verplicht om een WA-verzekering af te sluiten en is ook de zorgverzekering verplicht. Nog veel meer verzekeringen zijn echter niet verplicht. Wil je een dergelijke verzekering afsluiten, dan moet je zelf onderzoek doen naar de eigenschappen van een verzekering en de persoonlijke wensen.

Verzekeringen die door het grootste deel van de mensen worden afgesloten zijn de opstalverzekering en inboedelverzekering. Deze twee verzekeringen worden regelmatig door elkaar gehaald, maar zijn niet hetzelfde.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt schade aan de zogenaamde opstal. Onder de opstal verstaan we bouwwerken en materialen die hieraan vast zijn bevestigd. Een voorbeeld hiervan is een koophuis, inclusief enkele vaste onderdelen als stuc op de muren.

Ga je een huis kopen met een hypotheek, dan is een opstalverzekering in de meeste gevallen verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Met een opstalverzekering ben je gedekt voor schade aan de woning, bijvoorbeeld door storm of brand.

Losse objecten in de woning worden niet gedekt onder de opstalverzekering, zoals meubilair. Het verschilt per verzekeraar of de vloer wordt meeverzekerd, wat ook afhangt van het type vloer.

Alle losse objecten kun je verzekeren met een inboedelverzekering.

Inboedelverzekering

Hoewel de inboedelverzekering vaak verward wordt met een opstalverzekering, hebben deze twee verzekeringen in principe geen overlap. De inboedelverzekering dekt schade aan alle losse objecten in een woning, kortweg de inboedel.

Op deze manier vormen de inboedel- en opstalverzekering dus een exacte aanvulling op elkaar. Wil je volledig gedekt zijn voor schade aan de woning, dan moet je beide verzekeringen afsluiten.

Houd er rekening mee dat glas over het algemeen niet standaard wordt meeverzekerd met één van beide verzekeringen. Een glasverzekering vormt meestal een aanvulling op de opstalverzekering.

Afhankelijk van de verzekeraar worden objecten in tuinhuisjes ook gedekt onder de inboedelverzekering, mits dit huisje een goed slot heeft wat diefstal kan voorkomen.

Voor huurders is een opstalverzekering niet nodig, gezien de woning geen eigendom is van de huurder, maar van de verhuurder. Een inboedelverzekering is in principe altijd verstandig, ook wanneer je bijvoorbeeld als student slechts één kamer huurt. Voor hen is er bij enkele verzekeraars een speciale studenten inboedelverzekering tegen een lagere premie.