Verschillen tussen polyester en polyamide

Inhoudsopgave

Polyamide wordt ook wel het zusje van polyester genoemd. De stoffen worden vaak met elkaar verward omdat deze allebei van aardolie zijn gemaakt. Hierdoor hebben de stoffen vergelijkbare eigenschappen. In de basis zijn het beide stoffen die geen vocht opnemen, maar het juist naar buiten sturen. Zowel polyamide als polyester zijn duurzaam, sterk, vormvast, kreukvrij én flexibel. Mede om die reden wordt polyester vaak gebruikt voor het maken van vlaggenmasten. Polyamide is echter van andere polymeren gefabriceerd dan polyester. Dit brengt duidelijke verschillen met zich mee.

De verschillen

Polyamide is bijzonder duurzaam en daarom doorgaans duurder materiaal dan polyester. Ook is het gevoeliger voor warmte dan polyester dat is. Je wordt daarom ook aangeraden om polyamide te wassen op een lagere temperatuur. Daarnaast zijn stoffen met een toevoeging van polyamide van een betere kwaliteit én gaan deze langer mee dan stoffen die polyester bevatten. Polyamide is namelijk nog net wat vormvaster dan polyester en zelfs in zeer natte toestand ontzettend elastisch.

Wat zijn de voordelen van polyamide?

Net als polyester neemt polyamide dus geen vocht op, maar transporteert dit naar buiten. Het vocht verdampt dus zonder dat dit plekken achterlaat op de kleding. Om deze reden krijg je het na het sporten niet koud. De stof is daarnaast ook nog vrij wel volledig kreukvrij, zelfs als deze opgevouwen is geweest. Het materiaal is daarnaast ook nog bijzonder sterk, elastisch en slijtvast.

De nadelen van polyamide

Kleding dat een hoog polyamidepercentage bevat is niet echt geschikt voor lage temperaturen. Dit komt doordat deze stoffen vocht niet goed opnemen en weinig ademen. Hierdoor is het kledingstuk niet bijzonder warm. Daarnaast kan de stof met polyamide heel goed statische elektriciteit verzamelen. Zodoende krijg je kleine schokjes van je kledingstuk.

Zijn de stoffen duurzaam?

Polyester en polyamide zijn beide synthetische vezels en vaak wordt gedacht dat deze slechter voor het milieu zijn dan natuurlijk textiel. Dit is echter niet per definitie waar. Synthetische vezels zijn weliswaar niet biologisch afbreekbaar, maar ze zijn wel heel goed recyclebaar. Daarnaast gaan dit soort stoffen veel langer mee dan natuurlijk stoffen. Dus op het moment dat je er goed mee om gaat, zijn stoffen als polyester en polyamide wel degelijk duurzaam.