Verschillen tussen depersonalisatie en derealisatie

Inhoudsopgave

Depersonalisatie en derealisatie zijn veel voorkomende symptomen binnen onze populatie.

Een van de meest voorkomende vragen die mensen hebben is:
Wat is het verschil tussen Depersonalisatie en Derealisatie?

Zijn het totaal verschillende symptomen? Kunnen ze los van elkaar voorkomen? En moeten ze ook apart behandeld worden?

Depersonalisatie is een gevoel van ontkoppeling van jezelf

Je voelt je alsof je gescheiden bent van je lichaam, je zintuigen enz. Je kunt je voelen als een robot, alsof je lichaam niet van jezelf is, dat je kijkt naar de bewegingen van een ander. Je kunt je ook afgescheiden voelen van je herinneringen, alsof ze niet van jou zijn.

“Ik weet dat ik hier ben, maar het voelt alsof ik niet in mijn lichaam ben. Alsof ik toekijk hoe het gebeurt.”

Derealisatie is een gevoel van ontkoppeling van de wereld om je heen

Dit kan voelen alsof de werkelijkheid een droom is, een tv-show, of dat het nep is en elk moment kan ophouden te bestaan. Het kan voelen alsof je de wereld ziet vanuit een glazen luchtbel. Je kunt je niet verbonden voelen met de mensen om je heen, alsof het acteurs of robots zijn. Kleuren, objecten, de hele wereld kan er plat, 2D en onwerkelijk uitzien.

“Ik ben bang dat ik afgesneden ben van de realiteit… of zelfs dat de realiteit zelf nep is.”

Depersonalisatie vs Derealisatie

De meeste mensen melden dat ze het ene meer voelen dan het andere, maar vrijwel iedereen ervaart een mengeling van beide.

Depersonalisatie en derealisatie kunnen beide zeer schrijnend zijn. En de aard van beide, waardoor de lijder twijfels ervaart over de realiteit van zichzelf en de wereld om hem heen, kan leiden tot beangstigende en opdringerige existentiële gedachten.

Twee zijden van dezelfde munt

De hele discussie over de vraag of je DP of DR hebt is eigenlijk zinloos.

Debatteren over het verschil tussen Depersonalisatie en Derealisatie is als debatteren over welke griepsymptomen je het meest hinderen, de hoest of de loopneus! Natuurlijk kun je er de hele dag over discussiëren, maar dat helpt niet tegen je griep.

Het maakt niet uit of je meer Depersonalisatie of Derealisatie ervaart. Het zijn twee kanten van dezelfde munt en ze worden beide veroorzaakt door hetzelfde: ANXIE.

Je overcompliceert ze gewoon door ze op te splitsen in afzonderlijke condities of door te proberen de ene op te lossen voor de andere.

Denk erover na – is er een manier om een duidelijke lijn te trekken tussen het gevoelveen loskoppeling van jezelf en een loskoppeling van de wereld?

Natuurlijk niet. Dit is een mentale reactie op een trauma. Je kunt niet praten over het verschil tussen Depersonalisatie en Derealisatie alsof het ene een gebroken arm is en het andere een gebroken been!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *