Verschil WA en WA casco (all risk)

Inhoudsopgave

Met een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering ben je verzekerd tegen schade waarvoor je aansprakelijk gesteld kunt worden. Dat wilt zeggen: schade die jij toebrengt aan anderen met je auto of ander voertuig. Wanneer je een ongeluk krijgt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Het is in Nederland verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn om slachtoffers te beschermen. Een WA verzekering vergoedt geen schade aan je eigen auto. Hierdoor is het de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten. Een WA verzekering is verplicht wanneer je een (motor)voertuig op je naam hebt staan. Naast een WA verzekering heb je nog twee andere verzekeringsvormen, de beperkt casco en de volledig casco (all risk) dekking. Je kunt online een autoverzekering vergelijken voordat je een verzekering afsluit. Dit doe je op een vergelijksite. Een bekende vergelijksite is bijvoorbeeld independer. Maar wat is het verschil tussen deze verzekeringen? 

Verschil dekking WA en WA casco

Een WA casco (all risk autoverzekering) dekt naast de schade aan andermans voertuig ook vrijwel alle schade aan je eigen auto, zelfs als het je eigen schuld is. De all risk autoverzekering is tevens de meest uitgebreide en duurste autoverzekering. Er is ook nog een derde variant als middenweg: WA beperkt casco verzekering. Met dit handige overzicht van Geld.nl zie je wat de verzekering wel of niet dekt. 

 

WA verzekering WA beperkt casco (WA+) All risk (WA Casco)
Schade aan anderen
Diefstal en inbraak X
Brand, storm, hagel X
Ruitschade X
Vandalisme X X
Schade aan eigen auto door eigen schuld X X

 

Verschil eigen risico WA en all risk

Bij een WA verzekering betaal je nooit eigen risico, omdat schade bij anderen vergoedt wordt. Met een WA+ en all risk dekking moet je soms wel een eigen risico betalen. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Terwijl sommige verzekeraars werken met standaard bedragen, bijvoorbeeld 125 euro, zijn er ook verzekeraars die dat niet doen. Tip: autoverzekering afsluiten? Controleer dan eerst de polisvoorwaarden op het eigen risico. 

In het geval dat je auto schade oploopt waar je zelf geen schuld aan hebt, hoef je geen eigen risico te betalen. Je verzekeraar verhaalt de schade dan op de tegenpartij. Maar als je auto door vandalisme of diefstal schade oploopt, moet je wel weer eigen risico betalen. Dat bedrag kan je terug krijgen als er een dader of tegenpartij bekend is.

Auto WA of WA casco (all risk) verzekeren?

Zowel de WA als de WA casco (all risk) autoverzekeringen hebben hun voor- en nadelen. Als je in een tweedehands auto rijdt die zijn beste tijd gehad heeft, dan kies je sneller voor een WA verzekering. Heb je een duurdere auto maar wil je liever geen eigen risico? Sommige WA+ of WA casco verzekeraars bieden een autoverzekering aan zonder verplicht eigen risico. In het geval van schade aan je eigen auto hoef je niets te betalen. Wel is je maandelijkse premie vaak hoger. 

Om te bepalen welke verzekering het beste bij jou past, moet over een paar zaken nadenken. Dit zijn de belangrijkste: Hoe groot is de kans dat je auto schade oploopt? Wat is jouw financiële situatie? Kan je veel schade zelf betalen in het geval dat je kiest voor een hoog eigen risico (en lage premie)? Vraag jezelf daarnaast ook af hoeveel je rijdt. Hoe meer je rijdt, des te meer risico je loopt op schade. Dan kies je sneller voor een laag eigen risico.