Verschillen tussen een gewone architect en een interieurarchitect

Inhoudsopgave

Wellicht heb je wel eens van beide termen gehoord en dacht je dat het om hetzelfde beroep ging. Er zijn echter degelijk wel verschillen tussen een ‘gewone’ architect en een interieurarchitect. We zochten voor je uit wat de verschillen precies zijn en wat je eigenlijk moet kunnen om deze beroepen uit te oefenen.

Wat doet een architect?

Zoals je misschien al wist, houdt een architect zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van gebouwen. Het maakt niet uit of het gaat om een woning of een bedrijfspand, als je een gebouw wilt dat er tiptop uitziet, moet je bij een architect zijn. Het beroep van een architect is echter wat gecompliceerder dan je in eerste instantie zou denken. Hij moet er bijvoorbeeld op letten dat het gebouw niet alleen mooi is, maar dat het ontwerp ook aansluit op de functie die het heeft en dat alle technische aspecten kloppen. Andere partijen zoals aannemers en een kwaliteitsborger in de bouw gaan namelijk aan de slag met alles wat de architect op papier heeft gezet. De architect houdt zich echter niet alléén bezig met gebouwen ontwerpen. Bij een project zorgt hij ook voor het ontwerpen van de tuin of buitenruimte.

Wat doet een interieurarchitect?

Het werk van een interieurarchitect zit echter iets anders in elkaar. In feite zou je kunnen zeggen dat een interieurarchitect pas écht aan de slag kan, als hij het ontwerp van de architect heeft gezien. De interieurarchitect houdt zich, zoals de term al doet vermoeden, bezig met het interieur van het gebouw. Hij zorgt voor het ontwerp van alle binnenruimtes. Doorgaans heeft een binnenhuisarchitect dezelfde kennis in huis als de ‘gewone’ architect, maar is de focus anders.

Wat moet je kunnen om architect of interieurarchitect te worden?

De meeste architecten volgen de opleiding die zich ook richt op architectuur. Er zijn namelijk vele onderdelen waar je als architect kennis van moet hebben. Hierbij kun je denken aan bouwtechnieken constructiematerialen en esthetiek. Ook moet je goed kunnen samenwerken, want als architect moet je vaak een heel project leiden en alle betrokken partijen aansturen. Je moet dus goed zijn in berekeningen maken, maar ook bepaalde leiderschapskwaliteiten hebben. Echter vergt het werk als architect de nodige creativiteit. Je moet wel werken volgens bepaalde technische principes, maar je moet ook de ideeën hebben om telkens opnieuw een origineel ontwerp te maken.

 

Wil je ook weten wat de verschillen zijn tussen een laminaatvloer en vinylvloer? Lees dan deze blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *