Verschillen tussen parketlak en vloerolie

parketlak en vloerolie

Inhoudsopgave

Een belangrijk probleem waar mensen vaak mee zitten bij het hebben van een parketvloer, is dat ze moeten kiezen tussen parketlak en vloerolie als afwerking.

Beide afwerkingsmethoden hebben hun voor- en nadelen en het is belangrijk om deze te begrijpen voordat je een keuze maakt. Heb jij nu net je vloeren laten schuren in Amsterdam of waar dan ook en weet je niet wat de volgende beste stap is? Lees dan zeker verder!

Wat is parketlak

Parketlak is een coating die wordt aangebracht op de bovenkant van de parketvloer. Het biedt een sterke bescherming tegen vocht, vuil en slijtage. Parketlak is verkrijgbaar in verschillende glansniveaus, variërend van mat tot hoogglans, afhankelijk van de gewenste uitstraling van de vloer. Het kan worden gebruikt op zowel massief houten vloeren als op samengestelde vloeren.

Voordeel parketlak

Een groot voordeel van het afwerken van je houten vloer met parketlak is dus dat vuil niet gemakkelijk in de vloer doordringt. Bovendien is het onderhoud minimaal en eenvoudig.

Het enige nadeel is dat krassen op de lak zichtbaar kunnen zijn. Gelukkig hoef jij je geen zorgen te maken over een glimmende vloer, want moderne parketlakken hebben geen glanzende afwerking meer.

Nadeel parketlak

Het grootste nadeel van parketlak is dat het minder geschikt is voor reparatie en renovatie. Als er krassen of beschadigingen op de vloer ontstaan, moet de hele laag parketlak worden verwijderd en opnieuw worden aangebracht. Dit kan duur en tijdrovend zijn.

Wat is vloerolie

Vloerolie is een afwerking die dieper in de parketvloer doordringt dan parketlak. Het biedt een natuurlijke uitstraling en beschermt de vloer tegen vocht en vuil. Vloerolie is verkrijgbaar in verschillende tinten, afhankelijk van de gewenste kleur van de vloer. Het kan worden gebruikt op zowel massief houten vloeren als op samengestelde vloeren. Parketlak en vloerolie verschillen dus zeker van elkaar!

Voordeel vloerolie

Een groot voordeel van vloerolie is dat het gemakkelijk kan worden gerepareerd en gerenoveerd. Als er krassen of beschadigingen op de vloer ontstaan, kan het beschadigde gebied worden geschuurd en opnieuw worden geolied.

Dit is een veel eenvoudigere en goedkopere oplossing dan het volledig verwijderen en opnieuw aanbrengen van een laag parketlak.

Nadeel vloerolie

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van vloerolie. Het biedt minder bescherming tegen slijtage en vuil dan parketlak. Dit kan leiden tot verkleuring en vlekken op de vloer. Ook kan vloerolie gevoeliger zijn voor krassen en deuken dan parketlak.

Conclusie: parketlak en vloerolie

Het kiezen van de juiste afwerking voor jouw parketvloer is een belangrijke beslissing. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw vloer en jouw persoonlijke voorkeuren.

Als je op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling en gemakkelijke reparatie- en renovatiemogelijkheden, is vloerolie wellicht de beste keuze. Als je echter op zoek bent naar maximale bescherming en duurzaamheid, kan parketlak een betere optie zijn. Ongeacht jouw keuze, het is altijd aan te raden om professioneel advies in te schakelen. Parketlak en vloerolie, welke kies jij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *